Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viteshotet från Jämo kvarstår

Annons

Jämo hade tröttnat på kommunernas slarv med att inte upprätta jämställdhetsplaner. Falu kommun var en av dem som slarvat och Jämo tog i med hårdhandskarna och begärde att jämställdhetsnämnden skulle utdöma ett vite på 500 000 kronor av Falun.

Det fick fart på arbetet att uppfylla Jämos krav. Det togs snabbt fram en jämställdhetsplan, en lönekartläggning och en handlingsplan för sexuella trakasserier.

I tisdags i förra veckan skulle Jämo och Falu kommun ha en förberedande förhandling inför jämställdhetsnämndens sammanträde. Men det blev ingen då Jämo ställde in förhandlingen.

Dan Westerberg trodde att det berodde på att man gjort det som Jämo ville och utgick ifrån att begäran om ett vitesföreläggande också skulle dras tillbaka. Men det gjorde det inte, vilket Dan Westerberg tycker är märkligt.

- Jämo vill behålla bilan över vårt huvud. Vi kan inte jobba med jämställdhet med ett permanent viteshot över oss, säger han.

Det enda som Jämo inte fått in är de jämställdhetsplaner som varje förvaltning ska ha. Men det var å andra sidan inget krav från Jämo, menar Dan Westerberg.

Alltnog, förvaltningsplanerna är under arbete och några är helt färdiga. Dessa ska skickas in till Jämo och Dan Westerbergs förhoppning är att det ska göra att viteshotet undanröjs. Vidhåller Jämo det får jämställdhetsnämnden senare ta ställning till om kommunen ska tvingas betala det eller ej.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons