Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitala föreningar firar 3x50 år

Annons

Det rör sig om tre livaktiga föreningar som gjort, och inte minst betytt, mycket för den västra kommundelen. 50-årig existens för vardera föreningen. Det är klart att det ska firas. Det blir en minnesvärd kväll med många tillbakablickar, högtidstal musik och film.

Folkdansare, spelmän och hembygdsivrare sida vid sida. Så har det varit genom åren. Från början bestod folkdanslag och spelmanslag i stort sett av samma folk. Vid rodret Einar Sandström.

Alm Nils Ersson berättar att konstnären Mas-Olle skänkte 300 kronor till spelmanslaget någon gång 1956-57. Det blev en bra grundplåt för verksamheten.

Carl-Erik Erkers vill inte vara sämre än MasOlle och skänkte lika mycket. Pengar som kom väl till pass när de nya dräkterna skulle sys. Sex uppsättningar dräkter blev det till danslaget med mollskinn i byxorna. Skräddaren hette Karlsson från Leksand.

Det blev sedan många uppträdanden bland annat på Sätergläntan och Gläntan i Käringberget. Einar Sandströms skrönor och historier gladde.

-Vi var ute och fick ihop pengar, säger Alm Nils, som är riksspelman sedan 1961.

Välkommet kapital för framtida resor bland annat till Tyskland.

På tal om riksspelmän. Saras Göte Alfredsson utsågs 1961 till Sveriges yngste riksspelman. Då var han blott 16 år.

-Om man vill se världen ska man spela eller dansa, säger danslagets Carin Olsson.

Hon menar också att musikaliteten sprudlar i byn. Det finns en hel rad förmågor. Ordförande i hembygdsföreningen, Åke Alm, tänker tillbaka på året 1989. Då gav föreningen ut cd:n Siljansnäs spelar och sjunger. 29 låtar avverkades på 80 minuter. Alm tänker också tillbaka på bygdespelet Äreporten som spelades upp på Mas-Olles gammelgård eller de två hembygdskonserterna som lockade två fulla hus i kyrkan och inbringade hela 70 000 kronor.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons