Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vita huset överväger ny kurs i Irak

Annons

Inför hotet om myteri inom det egna partiet diskuterar Vita huset ändrad taktik i Irak med inriktning på att börja ta hem soldaterna.

En del av president George|W Bushs medarbetare diskuterar om huruvida Vita huset inom kort ska tillkännage avsikten att gradvis börja ta hem amerikanska soldater från irakiska städer.

Bush och hans rådgivare har trott att diskussionerna om avvecklingen av närvaron i Irak kunde vänta till efter den 15 september, när högsta militärledningen och USA:s Irakambassdör ska rapportera om Irakkriget till kongressen, skriver New York Times på sin hemsida.

Men nu befarar en del av Bushs stab att motståndet mot hans Irakpolitik växer i styrka, just som senaten ska börja diskutera frågan igen. Ett halvdussin republikanska senatorer har nyligen meddelat att de inte ställer sig bakom Bushs strategi som bygger på att på kort sikt öka den amerikanska insatsen i Irak.

Ett resultat av detta är att en del av Bushs rådgivare nu säger till honom att om han vill slippa fler avhopp vore det bästa att tillkännage planer på en mer specialinriktad Irakinsats, som tillåter att trupperna börjar tas hem. Bush sade nej till en sådan taktik senast i december när den föreslogs av den så kallade Bakerkommissionen, Iraq Study Group.

Ett tecken på den växande oron i Vita huset är att försvarsminister Robert Gates på söndagen ställde in sin planerade resa till Latinamerika för att närvara vid möten om Irak.

TT

Mer läsning

Annons