Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vita fläckar" inte längre vita

/
  • Täckning i skogen. Tobias Olmats, räddningstjänsten, deltar i testet av det nya nätet.

Annons

Dala Mitt medverkar i testet av det nya nätet. Så här långt ser det enligt Rune Mases lovande ut. Räddningstjänsten har besökt ett antal "vita fläckar" i Borlänge och Falu kommuner där man idag saknar eller har dålig täckning. I snitt har det varit 0,5 Mb bandbredd.

- Vi har åkt runt med bil till platser där vi inte har täckning med telefonen, berättar Rune Mases.

I Borlänge finns områden med dålig täckning åt Idkerberget-hållet och i skogen i nordvästra delen av kommunen.

- I Falun har vi stora skogsområden upp mot Enviken och Svärdsjö. Vi har problem också ner mot Säter. Både med radiokommunikation och telefoner.

Det är inga större vetenskapliga tester räddningstjänsten deltar i:

- Vi åker ut fältmässigt.

Tobias Olmats, it-ansvarig vid räddningstjänsten Dala Mitt, säger att det nya nätet öppnar nya möjligheter. Räddningstjänsten kan ute på fältet koppla upp sig och både skaffa och sända information, i större omfattning än tidigare.

- Vi har testat där ingenting annat fungerar. Det är inga bekymmer med de här grejerna. Det är också så pass bra hastighet, som på bredbandet hemma.

Tobias Olmats ger ett exempel. Vid en skogsbrand kan man på fältet få upp kartor och information, som man annars enbart har tillgång till på stationen.

- Nu kan vi få möjlighet att få med det ut i skogen. Det är inga pengar det handlar om heller. Det är verkligen spännande.

Mer läsning

Annons