Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vita dukar, tända ljus och pitepalt

Annons

I går firades landsomfattande Måltidens dag, så även i Leksand. Elever från hotell- och restauranggymnasiet bjöd Edshults pensionärer på önskerätten pitepalt.

Ett femtontal pensionärer gladdes över synen som mötte dem i samlingssalen på Edshults servicehus i går. Vita dukar och tända ljus hör inte till rutinerna när det vankas lunch en vanlig vardag. På plats för att passa upp de äldre på Måltidens dag fanns hotell- och restaurangutbildningens årskurs 2.

- Oj, vad mycket mat, utbrast en äldre dam när tallrikarna bars in av de proffsiga serveringseleverna.

Några av eleverna hade redan besökt de äldre för att prata om vad de ätit förr och vilken mat de längtar efter. Sedan komponerade de dagens meny: Pitepalt med skirat smör och lingonsylt och vaniljglass med jordgubbssås till efterrätt.

- Vi började redan i går med att skala potatisarna. Sedan körde vi igång klockan nio i morse och rev dem och kramade ur vätskan för att få potatismjölet som skulle hålla ihop palten, berättar Helena Norling.

De mest matfriska av pensionärerna lyckades klämma ner två paltar. Viran Andersson kunde intyga att bjudningen blev uppskattad.

- Vi hade sett fram emot maten och att få komma till ett så fint dukat bord. Det var gott men eftersom jag inte ätit pitepalt tidigare visste jag först knappt hur man skulle göra.

Vid sin sida hade de äldre några av eleverna som också fick chansen att smaka av maten. De yngre trodde däremot inte att pitepalten kommer att göra come-back.

- Det är inget vi skulle laga igen. Lite för torrt och kompakt, var Carolina Joas-Åkesson och Mariah Erikols omdöme.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons