Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vita bussar i konkurs

Annons

Det var måndagen den 5 juni som Föreningen Vita Bussar till Auschwiz försattes i konkurs vid Nyköpings tingsrätt. Skulderna uppskattades till halvmiljonersklassen.

Konkursen slår hårt mot bland andra åttondeklasserna på Åkerö skola. Efter ett idogt insamlingsarbete sedan i oktober handlar det om 243 000 kronor som sannolikt "går upp i rök". I den summan ingår 158 000 kronor som betalats in i förskott. I ett brev till föräldrarna berättar de berörda lärarna att eftersom Vita Bussar inte lämnat någon resegaranti är det högst troligt att pengarna är borta.

-Situationen är otänkbar, säger en annan av lärarna/men- torerna Christina Muck-Eriksson. Vi har framför allt ett stort ansvar att finnas tillhands för eleverna.

På torsdagen satte sig berörda lärare ned och resonerade kring den uppkomna situationen. Läraren Eva Wahlström tycker synd om elever och föräldrar som lagt ned ett stort arbete.

-Jag tror inte det är kört till 100 procent, säger Eva, men chansen är minimal att det ska lösa sig.

Mia Brundin tycker situationen är besvärlig men tackar samtidigt företag, organisationer och alla andra som stöttat resan som skulle ägt rum i oktober i höst.

Det var endast ett par veckor sedan (se FK 1/6) som 78-årige Benny Grünfeld gästade Åkeröklasserna och berättade om grymheterna i koncentrationslägren under andra världskriget. Efter Vita Bussars konkurs lutar det mesta nu åt att Åkeröeleverna inte kommer den grymma verkligheten närmare än så.

- Det känns som vi har jobbat i onödan men förhoppningsvis har elever lärt sig något, menar Mia Brundin.

Föreningen Vita Bussar till Auschwiz hemsida är stängd och tidningens försök att få kontakt med någon ansvarig för föreningen har misslyckats.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons