Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visste vore Kalle värd ett guld

Annons

Det finns ingen klubb i Sverige - kanske inte ens i världen - som har ett så starkt sprintgäng som Falun-Borlänge Skidklubb. I torsdags plockade killarna visserligen ingen medalj, men tog ändå placeringarna 4 (Mikael Östberg), 5 (Fredrik Östberg), 11 (Kalle Gräfnings), 12 (Petter Myhlback) och 16 (Paul Murray). Fem killar som fanns med i finalserien. Runt 30 procent av hela finalfältet. Och då finns ingen lagtävling!

Surt!!!

u u u

På fredag har vi faktiskt haft sol i Skellefteå. Inte hela dagen, men den har skymtat fram då och då. Första dagen på hela SM-veckan som solen vågat visa sig - och första dagen utan oavbrutet snöande.

Nej, så har det inte varit hela vintern här uppe. En vecka före tävlingarna syntes lingonriset i sluttningarna till Vitberget, där tävlingarna går. Men det kom en rejäl urladdning i mitten av förra veckan, och sedan har det snöat utan avbrott sedan i lördags.

Publiken och tävlingarna har naturligtvis drabbats av det dåliga vädret. Redan i söndags - när kungen och landshövdingen och skidsförbundsordföranden och många andra fanns på plats - kom första besvikelsen.

Bara 600 betalande.

Under veckan har det faktiskt sedan varit lite bättre med publik. Men det har i stor utsträckning hängt samman med att skolorna fått friluftsdagar. Det har gjort att skidåkarna haft två val under veckan - att åka på runt skidspåren - eller att skriva autografer.

u u u

Ekonomiskt verkar veckan trots det inte bli någon katastrof för arrangörerna. Budgeten bygger mycket på sponsorpengar. Arrangemanget var i hamn redan vid start, och publikintäkterna kan mera räknas som "gräddan på moset".

u u u

Arrangörsmässigt har det också varit högklassiga tävlingar. Trots några konstiga juryutslag. Banorna är mycket kuperade och utslagsgivande, och de flesta skidåkarna har varit mycket nöjda med svårighetsgraden. Prepareringen av spåren har också varit mycket bra.

u u u

Och redan i dag - med två tävlingsdagar kvar - vågar jag utropa både kungen och drottningen av Skid-SM i Skellefteå. Östersunds Anders Södergren och Åsarnas Anna Dahlberg. Sedan må både Mathias Fredriksson och Elin Ek vinna på söndag - den helhetsbilden förändras ändå inte.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons