Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vissa påpekanden leder till justeringar"

Annons

- Vi granskar just nu påpekanden från markägare och en del av dem kommer att leda till justeringar av värdena, säger Karin Byström, skogsvårdskonsulent och samordnare av skogsinventeringen i Björbo omarronderingsområde.

Bröderna Gustafssons återtagande av sitt besvär vinner laga kraft i mitten av mars.

Då får de berörda tillträde till sina innehav och därefter kan myndigheterna formellt avsluta omarronderingen.

Men dessförinnan kommer värdena på några bestånd att förändras.

- Justeringarna berör sju av totalt över 7 000 bestånd. Jag har redan meddelat några markägare att de berörs och samtliga berörda kommer att få skriftliga besked samt förklaringar till förändringarna, säger Karin Byström och fortsätter:

- Av misstag har bestånden försetts med en felaktig siffra, som sänkt värdena. Det har inneburit att de tidigare ägarna fått för låga värden på sina gamla innehav. De kan nu tillgodogöra sig högre ingångsvärden, summor som belastar de nya skiftena och därmed de nya ägarna, förklarar Byström.

Hon är glad över att markägarna hittat och påpekat de här felaktigheterna, som för de enskilda handlar om betydande belopp.

- Markägarna i Björbo har varit väldigt aktiva och vi har haft en livlig och för helheten värdefull dialog. Vi har tagit åt oss av den kritik vi fått och tar den med oss till kommande projekt, säger skogsvårdskonsulenten, som tycker att det är mycket beklagligt om skogsägare uppfattar det som att hon och andra befattningshavare inte tagit dem på allvar.

- Att granska alla anmärkningar är ett omfattande arbete, men i de fall skogsägarna kunnat och kan påvisa felaktigheter genomför vi kontroller och ändringar, säger hon.

Mer läsning

Annons