Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visor och slöjd vid Mårtens

Annons

Detta är första gången som slöjd-arna är med i Dan Andersson-sammanhang.

Konstnärinnan Birgitta Pettersson, som brukar ställa ut sina tavlor i Mårtens, har i år istället sin utställning i Norhyttan. I hennes ställe kom alltså Ludvikabygdens slöjdarförening till Mårtens.

- Programkommittén hade pratat om det. Det är kul att flytta om och ändra lite. Och det är jättekul med slöjdarna, sa Torsten Pettersson, Dan Anderssonsällskapets ordförande.

Sex slöjdarmedlemmar bidrog med sina konsthantverk och passade dessutom på att arbeta på nya alster under dagens lopp, något som bland annat torparen på Mårtens, Åke Lindholm, hade önskat. Han ville nämligen gärna ha en utställning där någon höll på med något.

- Slöjdarna har visat och demonstrerat, och det var jätteroligt, tyckte kultursekreterare Ylva Sellin.

De sex slöjdarna sysslade med så skilda saker som korgar och väv, knivar och svepaskar, fårullströjor, väderpinnar och målade smörknivar.

- Vi har försökt sprida ut det lite grann, så att det inte blir bara en grej, förklarade Lars-Erik Nord, ordförande i slöjdarsällskapet.

Torsten Pettersson och Ylva Sellin passade på att tacka värdparet Åke och Kerstin Lindholm som varje år öppnar upp sitt sommartorp i Mårtens för Dan Anderssonvännerna.

Ylva Sellin beräknade att åtminstone 200 personer hade passat på att besöka lördagens evenemang, bland dem många barnfamiljer.

- Det är roligt att lite nytt folk har hittat hit, tyckte kultursekreteraren.

För själva "visorna vid Mårtens" stod vissångaren Björn U Dahl. Helsingborgssångaren bjöd på ett finstämt program med klassiska Dan Andersson-visor.

- Det kändes bra, det var jätte-skönt, summerade han sitt uppträdande.

Björn U Dahl, som sjungit Dan Andersson i många år och varit med i Dan Anderssonsällskapet sedan 1996, kombinerar sin musik med konst. Hans akvareller finns utställda på Dan Andersson-museet juli ut.

- Jag målar och spelar, det är min terapi, konstaterade han.

Under dagen sken solen över torpet och dess besökare och stod för en vädermässigt härlig inledning på veckan.

- Vi brukar ha flyt med vädret under Dan Anderssonveckan, berättade Ylva Sellin.

Hon fick medhåll av ordföranden i Dan Anderssonsällskapet, Torsten Pettersson, som samman-fattade:

- Som vanligt skiner solen och folk är glada.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons