Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visionen: Dalarnas tryggaste kommun

/
  • Centerpolitikerna Sofia Jarl och Kjell Andersson vill jobba mot visionen att Gagnef ska bli den tryggaste kommunen i Dalarna.  Foto: Pär Sönnert

Annons

Vision 020 syftar till att inga barn eller unga, mellan noll och 20 år, ska fara illa i Gagnefs kommun.

- Det är en fantastisk målsättning. Man måste sätta upp höga mål för att kunna kalla det för vision. Det handlar mycket om att barnen och ungdomarna ska få rätt hjälp i tid, säger Kjell Andersson.

Tanken är att visionen ska kunna innebära en avsevärd besparing.

- I dagsläget blir kommunen inkopplade när det redan har gått för långt, med dyra placeringar som följd. Om vi i stället kan satsa på att öka de förebyggande insatserna finns det studier som pekar på att vi kan spara upp till 70 gånger så mycket som det skulle kosta med placeringar och så, säger Kjell Andersson.

Familjens Hus i Mockfjärd är Dalarnas enda kompletta familjecentral.

- Tyvärr är det så. Jag förstår inte varför inte fler kommuner vill satsa på ett Familjens Hus, säger Andersson.

Förslaget kan summeras i fyra punkter, stöd i rollen som förälder, ungdomsdemokrati, skolan som en öppen mötesplats och att utveckla Familjens Hus.

- Jag tycker att man ska se vårt förslag som en helhet. Det innefattar både föräldrar, skolan och demokrati. Jag tycker absolut att vi kan sticka ut hakan och säga att vi ska bli den tryggaste kommunen i Dalarna, säger Sofia Jarl, vice ordförande i kommunstyrelsen.

I utvecklingen av Familjens Hus ingår mer personal samt ett införande av VITS, vardagsnära insatser i tydlig samverkan. Detta innebär att Familjens Hus kompletteras med barn- och ungdomspsykiatri (BUP) samt habilitering (HAB). Dessutom ska pedagogerna i skolan fortbildas av personal från BUP.

- I dagsläget ligger närmaste BUP-mottagning i Borlänge. Vi måste dock få med Landstinget i detta. Landstinget tycker att det låter bra, men vill inte införa det lika snabbt som vi vill, säger Kjell Andersson.

Mer läsning

Annons