Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visar unik kunskap om Leksandsdräkt

Annons

Intresset för Leksandsdräkten är stort, men det blir allt färre som behärskar själva hantverket att sy en dräkt.

- Därför är det extra viktigt med våra dräktdagar där folk kan få både goda råd och möjlighet att se hur man till exempel väver band, säger Lena Hagman föreståndare för Hemslöjden i Leksand.

Den här veckan är det dags för Dräktveckan på Hemslöjden i Leksand och att det finns mycket att fundera över när det gäller Leksandsdräkten visar inte minst antalet delar.

Tillsammans har den kvinnliga och manliga Leksandsdräkten omkring 400 olika artiklar och de allra flesta, cirka 380 stycken, hör till den kvinnliga dräkten.

Många provar på att sy sin egen dräkt, men att göra dräkten helt från grunden och själv väva förklädet, knyta spetsen, väva banden till förkläden och snörliv, linda bollar med mera är det inte många som klarar av längre.

- Kunskapen håller på att försvinna. Därför är det både viktigt och roligt att vi kan lyfta fram de här duktiga kvinnorna och deras hantverk, säger Lena Hagman föreståndare för Hemslöjden i Leksand.

Kvinnorna hon talar om är Mia Folkemar från Tibble som visar hur man med hjälp av en sax lindar och syr fast förklädesbollen direkt på bandet.

- Det går inte att få bollarna så tjocka och fina om man ska ha en pappmall, berättar Mia och tar fram saxen för att få rätt fason på bollen.

Anna Kallman, tidigare anställd på Hemslöjden i Leksand, sitter vid bandvävstolen.

- Jag har ingen aning om hur många meter jag vävt! Det är i alla fall tillräckligt många för att jag ska komma ihåg mönstret utantill, skrattar hon.

Anna Lisa Nises från Björkberg kan också mönstret utantill även om det är invecklat.

På en knyppeldyna stoppad på gammalt vis med hakmossa från gräsmattan, knyter hon den karakterisktiska Leksandsspetsen.

- I Dalarna knyter man spetsen till skillnad från Vadstenaknyppling där man följer ett mönster under trådarna och fäster knappnålar för att få spetsen att hålla formen, förklarar Anna Lisa.

Elisabeth Näs trär en svart silkestråd på nålen, rättar till glasögonen på nästippen och broderar med säker hand en tvåa på tupphalsklädet. Det har blivit över 100 halskläden hittills och fler lär det bli.

Alla fyra finns på plats på Hemslöjden den 13 maj, men Leksandsdräkten står i fokus hela den här veckan.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons