Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visar konst på Röda bönhusets kafé

Annons

För en tid sedan blev Gagnefs missionsförsamlings missionshus, i dagligt tal kallat Röda bönhuset, privatbostad.

Det var en följd av att antalet medlemmar minskade, samtidigt som driftkostnaderna ökade.

Makarna Helena och Jonas Forsberg köpte huset på Tallbacken och förklarade i samband med köpet att de hade planer på någon form av kulturell verksamhet i delar av fastigheten.

Nu har de - och nybildade kulturföreningen Zebra - öppnat galleri och kafé i sitt vardagsrum, som tidigare var bönhusets stora samlingslokal.

Fram till mitten av juli ställer Jonas ut egna verk, samtidigt som Jan-Erik Hanses från Rättvik ställer ut några av sina alster. Från mitten av juli till slutet av augusti kommer ett par andra konstnärer att ställa ut i den något udda utställningslokalen.

- Vi har också planer på att göra lokalen till något av ett hantverkshus, där hantverkare kan möteas och där intresserade kan studera och lära sig olika hantverk, berättar Jonas.

Sommarens utställningar gör det möjligt för Gagnefsborna och andra att se hur bönhuset fått nytt liv. I lokalerna ryms också en mindre loppmarknad samt en liten kaffeservering.

Det delvis historiskt förankrade och delvis nya och fantasieggande namnet på galleriet och fiket är Röda Bönan & Den Maskerade Elefanten.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons