Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Visa respekt för de asylsökande!"

Annons

- Nu uppmanar vi till solidaritet med alla asylsökande som blivit utestängda från det lilla rummet i ungdomshuset.

Uppropet kommer från medlemmarna i Multinationella idrottsklubben i Ludvika med ordföranden Jorge Nunez i spetsen. De gör nu en skarp aktion till stöd för vännerna i Mångkulturella gruppen som under uppseendeväckande former har kastat ut från Haffas.

Kommunchefen Kalle Gustafson, som tog beslutet på delegation, får svidande kritik. Hans snabba ingripande efter larmet om de sexuellt ofredade flickorna på Haffas befaras nämligen uppmuntra främlingsfientliga krafter och öka segregationen mellan infödda svenskar och andra etniska grupper.

- Vi är närmare 3 000 personer med invandrarbakgrund som bor här i kommunen. Efter det här riskerar vi alla att drabbas negativt, säger Miguel Perez, som sitter i kommunfullmäktige för vänsterpartiet.

Upprördheten bland de etablerade invandrarna verkar inte veta några gränser. En lång protestskrivelse har upprättats och den multikulturella idrottsföreningens styrelse planerar en uppvaktning i Stadshuset inom kort. Där vill man i första hand träffa kommunchefen öga mot öga för att diskutera det läge som uppstått.

- Det är allvarligt när en person i maktposition i samhället går ut på detta sätt. Det drabbar inte bara de som har varit på Haffas utan alla Ludvikabor med invandrarbakgrund. På jobbet har de redan börjat fråga vad det är för snuskigheter vi håller på med, berättar föreningens ordförande, Jorge Nunez, även han politiker som lokal ledare för kommunisterna.

- Gustafsons olyckliga och oansvariga deklarationer kan göra att många människor kommer att drabbas av främlingsfientliga attityder i Ludvika och även i hela Dalarna. Inom vår klubb finns bland de vuxna medlemmarna de som är asylsökande och nu känner de sig mycket illa behandlade, fortsätter han.

Det konkreta kravet är att myndigheterna och deras beslutsfattare visar bättre respekt för de asylsökande.

- Deras situation är redan svår och de är dessutom den sista länken i kedjan av svaga grupper. Nu är risken stor att det uppstår hatstämningar bland folk ute på stan, slutar representanterna för Multikulturella idrottsklubben.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons