Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Visa originalet"

Annons

Rättvik har beslutat att ta fram och visa en kopia av den egna Carl Larsson-målningen "Daniels Mats". Originalet ska förvaras inlåst. Orsaken är att en stöldförsäkringen som innefattar målningen skulle kosta upp mot 20 000 kronor extra per år. Det anser sig inte kulturförvaltningen ha råd med.

- Det stora värdet för Rättvikarna är det faktum att det är Carl Larsson som gjort ett bra porträtt av en historisk person från kommunen. Att ta fram en kopia är som att mentalt acceptera att en stöld redan har begåtts. Det går inte att jämföra en kopia med ett original, säger han.

Tomas Holst menar att kommunen kan bortse från stöldrisken.

- Den är ganska osäljbar. Tavlan har "solats" i pressen ett otal gånger. På den svarta marknaden i Sverige är en känd och offentlig målning som "Daniels Mats" totalt iskall. Den går inte att avyttra. Dessutom är just ett porträtt ännu mer lågstatus för konsttjuvar och hälare. Utanför Sverige har tavlan ingen marknad alls. Enda risken är att någon specialintresserad tok i Sverige skulle vilja ha den för eget privat bruk. Den risken är minimal, säger han.

Holst vill att tavlan ska sättas upp i original, på hedersplats.

- Ett stöldskydd som motsvarar stöldrisken är inte svårt att fixa. Det här är ingen dålig målning, men samtidigt är det ingen Rembrandt. Rättviks stora konstskatt av Verner Molin är värda många miljoner och är lätta att stjäla och avyttra. De visas upp i original. Gör det även med "Daniels Mats", säger Holst.

Originalet skulle ge Rättvik stort PR-värde - hur det än går, tror Holst.

- Folk skulle åka till Rättvik för att se originalet. Det är till och med så att en stulen "Daniels Mats" skulle vara mer värdefull för kommunen än om den hålls inlåst. Om den stjäls skulle all riksmedia uppmärksamma saken och ge kommunen stor uppmärksamhet. I det läget skulle Rättvik kunna sätta upp kopian, säger Tomas Holst.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons