Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virusinfektion var cancer

Annons

Vid tre tillfällen under hösten 2001 besökte kvinnan en mindre läkarmottagning i Dalarna. Hon besvärades av hosta och den 12 oktober skrev distriktsläkaren ut hostdämpande och slemlösande medel.

Den 20 och 30 november sökte kvinnan på nytt läkare. Prov togs och sänkan befanns vara lätt förhöjd. Läkaren bedömde att hon drabbats av en långvarig virussjukdom.

I april 2002 sökte kvinnan åter läkare för sin besvärande hosta. Sänkan kontrollerades på nytt och hon remitterades till Falu lasarett för lungröntgen.

Undersökningen visade på lungförändringar och under den fortsatta utredningen fick kvinnan beskedet att hon hade lungcancer.

I sin anmälan till ansvarsnämnden skriver hon att sänkan togs vid tre tillfällen, men att distriktsläkaren underlät att utreda orsaken till det förhöjda värdet. Det gjorde att det dröjde sex månader innan hon fick rätt behandling.

Ansvarsnämnden anser, med tanke på omständigheterna, att läkaren redan i november borde ha skrivit en remiss så att kvinnan fått genomgå en röntgenundersökning av lungorna.

- Läkaren har av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter, anser nämnden, som utdelar en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Mer läsning

Annons