Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virus slog ut ABB

Annons

Safirviruset (SQL Slammer) anses som det farligaste sedan Code Red, som drabbade cirka 300 000 stora system i världen sommaren 2001.

Viruset infekterar stora dataservrar, inte persondatorerna vilket gjorde att ABB-anställda bara kunde arbeta mot sin hårddisk men inte nå omvärlden.

Den nya virusattacken startade på lördagsmorgonen och den drabbade hela ABB Sverige berättar informationschef Anders Sörman.

Under lördagen var fem av internetvärldens tolv stora rotnamnservrar utslagna och flera gick på halvfart. Bara servrarna i Stockholm och London kunde arbeta normalt. I USA stod till och med bankomaterna still.

Viruset är i datasammanhang mycket litet, sprids därför blixtsnabbt och för de som drabbades blev det blixtsnabbt.

- Vi har drabbats av viruset, såtillvida att vissa system har varit nere i helgen. Vi har arbetat dygnet runt för att återställa system-en. Anställda informerades via affischer vid "grindarna" nu på morgonen om vad som gällde för att inte sprida smittan vidare. IBM har arbetat tillsammans med vår personal på att få allt på plats igen och nu fungerar vi igen, säger Anders Sörman vid 13-tiden på måndagen.

Dataservrar i både Västerås och Ludvika blev infekterade.

- Sådant här ställer till ett j-a elände. Jag begriper mig inte på personer som tycket att det är så roligt att ställa till det för andra att man hittar på sådant här. De som sprider sådant här har inget att vinna, hittas de så åker de in i fängelse. Vi hoppas att de som satte i gång det spåras och döms, säger Sörman som i går saknade information för att bedöma hur svårt drabbade hela det världsvida ABB blev av helgens attack.

De som surfat på internet under helgen har märkt effekten, det orsakade det värsta angreppet mot internet på 18 månader.

Runt en kvarts miljon servrar som arbetar med Microsofts data-serverprogram runt om i världen beräknas ha infekterats.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons