Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virtuell trädfällning och äkta kokkaffe

Annons

Vädret var perfekt för en skogsdag. Svalt och lite regn i luften inbjöd varken till utflykt eller trädgårdsarbete. Det innebar att valet var enkelt, några timmars rundvandring på Born fick bli lördagsnöje i avvaktan på kvällens schlagerfinal.

I centrum för arrangemanget var kommersen livlig bland snurrande yxor och vispande fluglinor.

Mitt i alltihopa fanns Mats Jonsson med sin "avklädda" bössa på ryggen, kursande sin innovation: En gevärsrem som gör att vapnet kan bäras på ryggen och ändå vara snabbt åtkomlig för skott.

- Jag har funderat på idén i några år, berättar han.

- Från början blev lösningen alltför komplicerad. Så jag skrev "förenkla" på en lapp och la på arbetsbordet.

Nu har han förenklat och hans gevärsrem har börjat få en marknad, särskilt hos jägare som går med hund eller jagar småvilt och fågel.

Ute i tallskogen mullrade en skördare, som under stort publikintresse la omkull träd efter träd, kvistade och kapade.

Den som ville kunde själv få prova på i en simulator, med Anders Öberg från skogsbruksgymnasiet i Älvdalen som instruktör.

Där kunde ung som gammal ge sig ut i timmerskogen och avverka -utan risk för att skada utrustningen eller sig själv - och kön av åksugna var lång.

- Det blir nog ingen lunch för mig idag, konstaterade Anders utan att verka speciellt ledsen för det.

I grannbåset sköt man lerduvor och småvilt så det stod härliga till.

- Skjut en serie till du, uppmanade skjutledaren, skotten kostar inget!

För också här handlade det om digital teknik. En fantastisk utveckling av det som från början bara var dataspel för lek. Nu kan svåra och farliga moment som trädfällning och skytte övas utan risk och till marginella kostnader. Dataprogrammen blir bara mer och mer verklighetsanpassade.

Ute i skogen konkurrerade skogsbolagen om presumtiva kunders intresse. Korsnäs lockade med blåsrörsskytte och studsmatta. Vid Mellanskog kastades pil. Stora bjöd på hett kaffe kokat på björkved och hos Siljanssågen ringlade kön lång framför hamburgarna.

Skogsägarna funderade kring rotpostförsäljning eller självverksamhet medan de mumsade och drömmande vandrade omkring bland småmaskiner som kan underlätta slitet i skogen.

- Har man bara intresset, så kan det vara vettigt att investera även om det kostar ungefär som en ny Volvo, menar Thomas Liljeberg, mer än nöjd med uppslutningen av skogs- och friluftsintresserade från hela länet.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons