Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Violetamålet uppe i hovrätten

Annons

Inget nytt har kommit fram som visar att någon annan än den livstidsdömde 23-åringen mördade restaurangägaren Violeta Godevska i juli förra året. Men han yrkade ändå på att bli frikänd när det överklagade målet inleddes i går inför Svea hovrätt i Stockholm.

23-åringen som är systerson till Violetas make dömdes den 4 februari av Falu tingsrätt till livstids fängelse och utvisning för mord på sin moster och dessutom för grov stöld ur restaurangkassan.

I går yrkade 23-åringens försvarare, advokat Thomas Olsson, att hovrätten ändrar tingsrättens dom så att båda åtalspunkterna ogillas och att det blir en friande dom.

Advokaten yrkade också att de enskilda anspråken ska ogillas. Det gäller bland annat skadeståndsyrkandet från den nye man som Violeta levde tillsammans med ett halvår innan hon blev mördad. Den mannen har också överklagat sina krav till hovrätten. Falu tingsrätt godkände inte de 25 000 kronor han begärt som ersättning för sveda, värk och psykiskt lidande.

- Jag motsätter mig att den domen ändras, sade Thomas Olsson.

Den drabbade mannens målsägandebiträde, advokat Christer Mellberg, finns med under rättegången för att bevaka sin klients intressen.

Vid en friande dom i hovrätten ska även restaurangbolagets krav på bättre rätt till 12 560 kronor i kontanter och tre värdebevis som stals under mordnatten den 21 juli 2002 ur restaurang Hedens kassa lämnas utan bifall, enligt advokat Olsson.

Advokat Göran Lock som företräder mordoffrets make och barn, i deras roll som målsägande, krävde att skadeståndet på 25 000 kronor till var och en av de tre efterlevande för sveda, värk och psykiskt lidande inte ska ändras av hovrätten.

- Jag bestrider ändringsyrkandena, sade Lock, sedan 23-åringens advokat meddelat att hans klient inte kommer att ersätta de anhöriga vid en frikännande dom.

Rättegången i Svea hovrätt fortsätter den 7 april och pågår ytterligare två dagar.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons