Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Violeta och Ferat "fast i ett Kafka-maskineri"

Annons

Ferat Gashi och Violeta Mallaku flydde från kriget i Kosovo 1998 och har bott i Falun i drygt 3,5 år. Båda arbetar på Melkers sedan 1999 och hela Violetas familj bor sedan tidigare i Falun.

Paret har alltid vänt sig till migrationsverkets filial i Västerås när de ansökt om att få nya uppehållstillstånd.

Men när de för drygt två veckor sedan åkte dit för att lämna in en ny ansökan för att åter få sitt ärende prövat fick de inte lämna in ansökningen där, utan hänvisades till migrationsverket i Solna som har hand om rena asylansökningar. Efter att Tryggve Emstedt skrivit brev till migrationsverket och krävt besked om hur ärendet ska handläggas fick de på måndagen lämna in sin ansökan.

- Nu väntar vi på besked hur det här ärendet ska hanteras, säger deras advokat Tryggve Emstedt.

Förra året blev Ferat och Violetta för första gången föräldrar och enligt Tryggve Emstedt är det så att parets nyfödda barns ansökan ska handläggas av migrationsverket, medan föräldrarnas ansökningar ska handläggas av utlänningsnämnden. Dock tror han att migrationsverket kommer att begära att barnets och föräldrarnas ärenden läggs ihop, men ingenting är dock klart.

- Det är fast i ett kafkamaskineri, säger han, och syftar på hur de myndigheter som handlägger asylsökandes ärenden fungerar.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons