Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterproblem tydliga i tågstatistik

Annons

Tåg i Bergslagen har nu fått den första resandestatistiken sedan projektet Tåg i Bergslagen drogs i gång i juni 2001.

I statistiken märks tydligt problemen med Regina-tågen förra vintern.

Statistiken visar också på resandets uppgång och fall på Västerdalsbanan.

En del i avtalet mellan SJ och Tåg i Bergslagen var att SJ skulle lämna resandestatitsik. Men så har det inte blivit. Förrän nu, då SJ har lämnat den första resandestatistiken till Tåg i Bergslagen.

När Tåg i Bergslagen startade reste, enligt statistiken, 1 392 personer med tåg på sträckan Malung-Borlänge under juni månad.

Sedan steg resandet kraftigt, och i mars i år reste inte mindre än 6 139 personer med tåg på Västerdalsbanan. Men sedan har antalet resande sjunkit kraftigt, för att under augusti månad bara vara lite drygt 2 000.

- Det beror förstås mycket på att tågen inte fungerade i våras och under sommaren. Och under sommaren är det alltid en nedgång i resandet, säger Mikael Prenler, vd för Tåg i Bergslagen.

Han tror dock på en uppgång för Västerdalsbanan, inte minst med tanke på att de nya tågen som ska trafikera Västerdalsbanan levereras i november och december.

- Först ska det ske vintertester och utbildning på tågen, så först i början av nästa år kommer de att trafikera Västerdalsbanan.

En titt i statistiken visar ändå att det är rätt många som har rest med tågen. Vissa månader har närmare 35 000 rest på sträckan Borlänge-Leksand. På sträckan Borlänge-Falun har över 30 000 rest under toppmånaderna. Sträckan Ludvika-Borlänge har haft närmare 20 000 resande under de bästa månaderna.

Och det kan vara ännu fler. Statistiken bygger nämligen på att tågvärdarna räknar antalet resande. Men på vissa tåg har det saknats tågvärd och tågmästare, och då har heller ingen räkning skett.

Prenler ser flera intressanta trender i statistiken.

- Man kan tydligt se att det var en rejäl uppgång vid trafikstart. Fler började åka tåg. Uppgången fortsatte till årsskiftet då det blev en hel del störningar i trafiken. Det märktes. Men sedan ökade antalet resande igen i febrauri och mars, för att sjunka något på våren. Vad det beror på vet jag inte riktigt. Men det kan spela in att kvaliteten, servicen, blev sämre. Något som vi påpekat för SJ.

Preliminära siffror för september visar att antalet resande nu stiger igen på tågen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons