Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterns utbrott av kräksjukan var det värsta som drabbat Dalarna

Annons

Vinterns utbrott av vinterkräksjukan är troligen den värsta som drabbat länet. Däremot har det inte varit någon stor influensaepidemi den här säsongen.

Det konstaterar länets smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Den 29 oktober i fjol drabbades en medicinavdelning vid Falu lasarett av den mycket smittsamma vinterkräksjukan.

Detta visade sig vara början på en stor epidemi.

Sedan dess har 22 avdelningar varit stängda för intagning av nya patienter ett flertal gånger. Totalt har cirka 300 patienter och lika många i personalen insjuknat.

- Såna här ubrott får vi nog dras med ett tag framöver. Vi får nog räkna med kraftiga utbrott även kommande vintrar. Viruset ter sig mer aggressivt än tidigare, och sannolikt är det så att viruset ändrat karaktär. Det är ju inte bara vi som drabbats. Även övriga landet, Europa och Kanada har haft stora utbrott, berättar Lindblom.

Ett problem är att den som drabbas inte är immun mot sjukdomen speciellt länge.

- Nej, immuniteten verkar vara kortvarig. Har man otur kan man drabbas flera gånger varje år.

För tillfället finns ingen rapport om sjukdomsfall på något av sjukhusen. Fortfarande finns det dock rapporter från olika kommunala boenden.

- Kanske är epidimin över för denna gång, men osvuret är bäst. Smittskyddsinstitutet har uttalat sig om att vi kan drabbas av utbrott året om, säger Lindblom.

Vinters epidemi gör det ännu mer angeläget att se över landstingets vårdplatser, enligt Lindblom.

- När avdelningar tvingas stänga ställs man inför ett svårt dilemma. För att upprätthålla medicinsäkerheten och inte avvisa patienter måste vi ha vårdplatser. Samtidigt måste vi minimera att smittan förs vidare. Detta är något som vi för framtiden måste ta med i beräkningen. Det behöver inte enbart handla om att bygga fler vårdplatser. Det kan lika gärna vara att man bygger fler enkelrum som blir enklare att spärra av.

Influensaaktiviteten är låg i Dalarna, liksom i övriga Sverige.

- Vi har framförallt drabbats av influensa B i år, som är lindrigare. inte så aggresiv och drabbar framförallt yngre personer. Som det ser ut nu blir det inte någon stor influensaepidemi. Men samma här - man vet aldrig säkert.

Något som annars bekymrar Anders Lindblom är det faktum att ökningen av antalet klamydia-fall är stor. Under 2002 anmäldes 708 klamydiainfektioner i Dalarna, vilket är 10 procents ökning jämfört med året före.

- Det är graverande att antalet fall ökar så mycket fortfarande. Framförallt är de drabbade i 20-25-årsåldern. Vi jobbar hårt för att på olika sätt möta detta med riktad information.

- Problemet är att många som drabbas inte har någon symtom. Det är alltså många som inte har en tanke på att söka sjukvård, till skillnad från gonorré där de flesta söker på grund av symtom. Det gäller därför att försöka hitta och spåra fall i omgivningen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons