Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintern rasade ut medan våren regnade in

Annons

I Malung blev det ett valborgsfirande i ymnigt och kallt regn som drog in efter de senaste veckornas vackra vårväder.

Detta märktes också på att publiken vid Hole bystuga inte var lika talrik som den brukar, men något 100-tal hade samlats vid brasan för att höra vårsångerna och lyssna till f d EU-parlamentarikern Marit Paulsens vårtal.

Hon sade att vi ska vårda våra traditioner som Valborgsfirande, Malungsmål, midsommarfirande och abborrmete men vi ska också vara öppna för andra människors traditioner.

Maria Granlund ledde kyrkokören och manskören som sjöng våren till mötes. I bakgrunden jobbades det frenetiskt för att få fart på vårbrasan i blötan.

Svårt att få fyr på vårelden var det i Storbyn trots att självaste brandchefen Per Hampus just hävt eldningsförbudet och ledde tändningen på traditionellt vis. Men till slut tog det sig och folket jublade. Sedan brakade fyrverkerierna loss.

Vid Västagården i Lima hade uppåt två hundra personer samlats för valborgsmässofirandet. I ett traditionellt upplagt program medverkade Tore Lispas barnkör med sång och rockgruppen Lemon Lime från Lima och Sälen spelade upp en rockigare vårvariant.

F d rektorn Lassar Joel Andersson höll tal till våren och han framhöll bland annat vikten av att alla ställer upp och hjälper till i olika saker, det duger inte att bara skylla fel på andra.

Valborgsfirande hölls på flera platser runt om i kommunen, bland annat vid Olnispagården i Sälen, skolan i Rörbäcksnäs, Vallmogården i Vallerås och i Öje.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons