Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterfåglar i Ahlbäcksalen

Annons

Fågelintresset hos den breda allmänheten är stort. Det står klart efter tisdagskvällens föreläsning.

I rampljuset stod ornitologerna Håkan Dahlström och Tommy Persson inför ett 40-tal personer.

Varje vinter släpar husägare hem säckvis med fågelmat. Och tacksamt kommer småfåglarna till de dukade fågelborden.

Men det finns också de som varje vinter släpar ut tonvis med kött långt ut i skogen tillägnat riktigt stora fåglar, som kungsörn och havsörn. Exempelvis Tommy Persson, med rötter i Fagersta.

Tillsammans med den genuine Smedjebacksbon och lika inbitne ornitologen, Håkan Dahlström, bjöd duon på en lika delar intressant och allmänbildande föreläsning i Ahlbäcksalen.

Kunskapsnivån syntes vara förhållandevis hög i publiken. Småfåglar som talgoxe, blåmes, grönfink, gråsiska och tallbit (även kallad "dumsnut") kände de flesta igen.

Därav kan också frågor som tog upp mer kluriga beteenden. Som exempelvis frågan; "...åt duvhöken upp sjöfågeln med fjädrar och allt, eftersom bara skelettet och näbben fanns kvar efter måltiden?".

Svaret är ja. Rovfåglar behöver rensa magen med en hårboll. Håkan Dahlström berättade om den trafikskadade duvhök han tog hand om för ett antal år sedan.

Han försökte mata den med kycklingkött, inköpt i butik. Men rovfågeln ratade den välrensade maten. När Håkan serverade den en råtta som infångats i en fälla var aptiten helt annan.

- Då tog jag fram kniven och sprättade upp en av våra dunkuddar och doppade kycklingen i dunen, då åt duvhöken.

Rovfåglar drar alltid till sig ett speci-ellt intresse. Dels för storleken, dels för att de inte är så vanliga.

Duon Dahlström/Persson berättade att det finns gott om ugglor i vinter. Faktum är att i stort sett hela registret av olika ugglor har skådats i Smedjebackstrakten.

- Lappugglan finns men den är ovanlig. Och för några veckor sedan observerades den vita fjällugglan i Morgårdshammar.

Den stora slagugglan är numera ganska vanlig på våra breddgrader. Därför passade Håkan Dahlström också på att utfärda en varning:

- Slagugglan går till anfall om man kommer för nära när den har ungar. Det gäller att vara på sin vakt, den har vassa klor så det kan gå riktigt illa.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons