Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinter blev två somrar

Annons

-Det har varit en ruggigt varm sommar här i Sydney. Kanske lite för varm för en svensk. Men nu går det mot höst och temperaturen har sjunkit till omkring 25 grader, säger Göran Bryntse, som till vardags jobbar på institutionen för grafisk teknik på Högskolan Dalarna.

Han har besökt Australien ett par gånger tidigare och tanken på att stanna en längre period har funnits i bakhuvudet. Bitarna föll på plats när det visade sig att kollegan Tod Clarke på University of Western Sydney kunde tänka sig att "byta" tillvaro med honom under en tid.

En del annat måste också lösas. Men sedan början på året bor Tod Clarke i Göran Bryntses hus i Österå och jobbar på Högskolan Dalarna. Och Göran bor i Tods bostad där han varje dag väcks av en morgonpigg kookaburra-fågel utanför fönstret.

-Jag kan också mata vilda kakaduor och papegojor. En och annan kväll när jag är på väg hem måste jag väja för en känguru som står mitt på vägen. De finns i skogen utanför mitt hus i Blue Mountains.

-Jag bor verkligen nära naturen. Precis som i Österå, berättar Göran Bryntse.

På universitetet i Sydney undervisar han på avdelningen för industriell design.

-Sedan tidigare har jag goda kontakter med Ikea och Tetrapak och nu har vi fått i gång ett lovande samarbete med dem även här, säger Göran Bryntse.

När det gäller jobbet är det mycket som liknar Sverige. Men en stor skillnad är den internationella skaran kollegor:

- I min korridor är hela världen representerad. Chile, Indien, Portugal, Tjeckien... Så är det inte i Borlänge.

Göran Bryntse konstaterar att australierna har en lite mer tillbakalutad syn på tillvaron.

-De hetsar inte upp sig för bagateller. Det är lite: "DonÕt worry, be happy" över det hela.

- Själv får man också lite perspektiv på tillvaron. Det märks att vi är långt från Västeuropa. Vad som händer i Sverige är det ingen som bryr sig om.

Några månader till blir Göran Bryntse kvar i Australien. Under påsken reser han med dottern Sara till Stora barriärrevet för att dyka. En dröm som han har haft länge.

Men till midsommar tänker Göran Bryntse vara hemma i Dalarna igen:

- Jag är byalagets ordförande i Österå och måste hem och se till så att majstången kommer upp, säger han och skrattar.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons