Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstrika skogsplantor

Annons

Det innebär att personalstyrkan kan öka från sex till tio anställda. Däremot är övriga industriella satsningar inte lika framgångsrika. Besparingsskogen köpte under 2003 ut Hedlunds ur Orsa Lamellträ och verksamheten drivs vidare på en kärv marknad med två fast anställda. Förra året gav ett underskott på 200 000 kronor i verksamheten, men Besparingen ser en liten ljusning sedan ett konkurrerande företag försvunnit och förhandlingar inletts om avyttring av delar av Lamellträ.

Allmänningstyrelsen är också hoppfull om Scandinavian Wood Fibers framtid. Företaget samarbetar enbart med Arbustum Invest AB, sedan Polyplank AB har försvunnit ur bilden, och har som mål att tillverka granulat (en blandning av träpulver och polypropen) med Ikea som storkund. Parterna kommer att träffas i dagarna för nya överläggningar.

Det här redovisades inför delägarna vid jordägarstämman och det hördes flera kritiska röster över de förluster som Besparingsskogen gjort på industrisatsningarna på Born.

- Är det rätt att de här två äventyren hittills har kostat oss tolv miljoner kronor, frågade Jan Lovén, vilket förvaltare Rune Dehlén bekräftade med en nick.

Delägarna begärde att i fortsättningen få ta del även av verksamhetsberättelser från de olika bolagen i jordägarnas ägo.

- Man måste vara medveten om att man går in i sådana här verksamheter med 100 procent risk, den risken ska vara fördelad från början, hävdade Jan Lovén.

Den skogliga verksamheten går bättre. Efter rekordstora avverkningar under 2002, som en följd av höststormen, har arbetet återgått till det normala. Lönsamheten har medvetet hållits ner genom att öka uttaget ur gallringsskogar till 33 procent av den totala avverkningen.

2003 års resultat blev sex miljoner kronor och nu avvaktas den rättsliga prövningen av värdepappersrörelsen. Vinner Besparingen innebär det en icke oväsentlig skatteåterbäring från tidigare räkenskapsår.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons