Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst för Kopparstaden

Annons

Det hör till ovanligheten att Kopparstaden visar röda siffror. Inte ens under de tuffa åren på 90-talet med många tomma lägenheter skedde det mer än ett år.

Nu har bolaget i det närmaste fullt uthyrt och har börjat beta av det efter de magra åren eftersatta underhållet. Det framkom vid gårdagens bolagsstämma.

Det gör att bolagets vinst stannar på cirka 1 570 000 kronor. Det är något lägre än år 2002 då vinsten blev lite drygt 1,7 miljoner kronor.

Men bolaget får inte längre behålla sina överskott ograverade. Kommunen har för första gången begärt att få en aktieutdelning på 5,32 procent på inbetalt aktiekapital. I pengar är det 640 000 kronor. Det här är något som hyresgästföreningen starkt ogillar och tänker ta upp med kommunen.

Inför framtiden ska Kopparstaden fortsätta med de omfattande renoveringarna av 40- och 50-talshusen. 1 200 lägenheter ska åtgärdas de kommande tio åren.

Det ska bytas avloppsstammar och elledningar samt helrenoveras badrum. Omkring 200 000 kronor per lägenhet beräknas det kosta och totalsumman blir 240 miljoner kronor fördelat på 24 miljoner kronor per år. Den påbörjade renoveringen på Kvarnberget fortsätter och Kopparstaden räknar med att i år även komma i gång på Lustigknopp.

Utöver det ökas det löpande underhållet av husbeståndet. Det innebär att det totalt satsas omkring 50 miljoner kronor per år på renovering och underhåll och det är en fördubbling mot det som satsades under 90-talet.

Kopparstaden bygger också nytt för första gången på många år. I april börjar byggandet av 64 nya lägenheter bakom Söderbaumaska skolan. Det är en Investeringen på 71 miljoner kronor.

Kopparstaden ligger också i slutförhandlingar med Vasallen om att köpa B-kasernen på regementet. Där ska det bli 117 studentbostäder.

I köpet ingår också två markområden. Det ena ligger nedanför B-kasernen mellan Kungsgårdsvägen och Dalavallen och det andra mellan regementet och gamla spisbrödsfabriken. Tillsammans kan områdena i framtiden ge plats för 150 nya bostäder.

Men även om förra året var gynnsamt med låga räntenivåer och nästan alla tillgängliga lägenheter uthyrda finns det mörka orosmoln, uppger Kopparstadens vd Pär Nyberg.

Om Falu energi och vatten gör allvar av sina planer att höja fjärrvärmetaxan med fem eller sex procent, som det nu talas om, till halvårsskiftet och lika mycket till nästa årsskifte skenar värmekostnaderna.

- Beslutas det här så har fjärrvärmetaxan höjts för oss med 25 procent på 2,5 år, säger Pär Nyberg och tillägger att soptaxan redan har tredubblats.

Han tror inte heller att det goda ränteläget består mer än ett år till. Om det blir som Nyberg befarar tror han det blir mycket svårt att nå ett nollresultat framöver.

Han ska därför ta upp en diskussion med kommunen om att inte kräva för stor aktieutdelning och att försöka styra taxeutvecklingen så att den inte överstiger inflationen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons