Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst för Fundia-Rautaruukki

Annons

Rautaruukkis Fundiadel i Smedjebacken-Boxholm gick bra även 2003 trots att bolaget inte nådde 2002 års rekordresultat.

- Trots valutan, el- och rekordhöga skrotpriser så har vår stångverksamhet i Smedjebacken gått med vinst. Det blir bonus, lovar vd Kimmo Väkiparta.

Väkiparta vill inte säga hur stor bonusen blir eftersom den beslutas först vid koncernens bolagsstämma senare i vår.

Storleksmässigt så kan den som i fjol fick ut runt 6 000 kronor räkna på att bonusen något mer än halveras.

Om det efter bolagsstämman också blir byte av firmaskylt är ännu inte klart även om tecken tyder på att Fundia kommer att bli fullvärdig del i Rautaruukki.

Finländska Rautaruukki har sett en prisuppgång på stålprodukter under första kvartalet.

Den skarpa ökningen i råmaterialpriser gör att Rautaruukki bedömer att priserna kommer att fortsätta stiga framöver och detta gäller speciellt för Smedjebacken som nu fullt ut låter skrotpriset påverka priset på produkterna.

Koncernen har nu vänt en förlust på 46 miljoner euro till en vinst på 70 miljoner. Men fortfarande går Fundias tråddel, Fundia Wire i Finland med förlust.

Smedjebacken, Boxholm och Mo i Rana som Kimmo Väkiparta är chef över har haft det motigt trots vinsten som NLT först kan rapportera om när bokslutet registrerats hos patent- och registreringsverket.

- Valutan drabbar alla och om man valutasäkrar så kommer det förr eller senare att slå igenom ändå, säkring jämnar ut variationer men inget annat.

- Skrotpriserna är på rekordnivåer och det anpassar vi våra priser till fullt ut under 2004.

- Elpriset är en långsiktig politisk fråga där man kan hoppas på beslut om byggen av nya kraftverk. Här behövs långsiktiga beslut som påverkar oss 20 år framåt i tiden, säger Väkiparta.

Ingen stor dramatik är att vänta på personalområdet, annat än att Fundias vardagsrationaliseringar fortgår och att Fundia inte ersätter pensionsavgångar.

- Vi ser också över alla kostnader. Vi har sett över köp av externa tjänster och vi gör allt för att stärka oss.

Några nya volymer tror inte Väkiparta kommer, 2002 års konkurser för ett par konkurrenter har Fundia redan volymmässigt vunnit.

- Det är stabilt på marknaden nu och gissningsvis fortsätter det att vara så, säger Väkiparta.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons