Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnare i Vilda Vansbro Vinkeln

Annons

Årets upplaga var den 13:e i ordningen och under dessa år har nu mer än 13 000 förslag på innovationer lämnats in av idésprudlande högstadie- och gymnasieelever.

Måndagens prisutdelningsgala inleddes med högklassig rockmusik, framförd av elever från gymnasieskolans estetiska program innan företagarnas ordförande, Eivor Sterner, tog över mikrofonen och kunde hälsa alla välkomna. Hon sammanfattade de 13 år som gått och kunde glatt konstatera att tävlingen i dag är Europas största uppfinnartävling för ungdomar. Flera produkter, som har sitt ursprung i tävlingen, finns i dag i produktion och tävlingen har fått stå som modell för liknande tävlingar runt om i landet.

Inför årets tävling har 1 258 förslag lämnats in till de sju klasserna, fantasi, kreativitet, illustration, design, prototyp, samhällsklassen samt den största, som är produktklassen. Årets jury har bestått av Elin Holst från Ungt Företagande i Dalarna, Karin Torneklint, Ungt Entreprenörskap, Eivor Sterner, Lars-Uno Olsson och Lisbeth Lagerberg från Företagarna samt Gunnar Kyhlberg från Aros Patent.

- Det har varit otroligt svårt att välja ut pristagarna och jag hade önskat att pengarna räckt till fler priser, säger Lisbeth Lagerberg som var initiativtagare till tävlingen vid starten för 13 år sedan.

Även Eivor Sterner menar att årets tävling visar på att klassen höjts.

- Vi har aldrig haft så många prototyper tidigare och både de och de skriftliga presentationerna har varit otroligt välgjorda, säger hon.

Efter ett mödosamt arbete kunde juryn till slut enas om att dela ut 136 priser. En av utdelarna var Börje Steen, från Stora Enso i Falun, som delade ut stipendier ur Ljungbergsstiftelsen för unga kreativa människor inom naturvetenskap, teknik och entreprenörstänkande.

I fantasiklassen gick förstapriset på 1 000 kronor till Jerssica Imrell, 8a, för Trädgårdsvaktaren.

Josefine Tännström, 7a, segrade i kreativitetsklassen med en klocka som skiftar färg efter tid. 1000 kronor belönades hon med för skapelsen.

I illustrationsklassen gick segern och prischecken på 2 000 kronor till esteten Björn Axelsson för hans detaljrika illustrationer av bland annat ett duschmunstycke i form av ett ormhuvud.

Sanna Lundberg, SP1, fick 2000 kronor i designklassen medan bröderna Herman och Johan Håll fick dela broderligt på en tusenlapp, i prototypklassen, för sitt frostskyddade angeldon.

Emilia Nilsson, 8A, menar att skolbusschaufförerna får för lite uppskattning och vill därför att ett pris till Årets chaufför införs. Idén gav 1 000 kronor i samhällsklassen.

I produktklassen delades förstapriset mellan Anna Nordquist, 7d, och Martin Sörlisten, 8a. Annas skyddshjälm för konståkare och Martins gräsklippare, med integrerad sidomonterad trimmer, gav de båda 3 000 kronor vardera.

Årets innovatör blev gymnasiestudenten Jessica Johansson, SP3, för en stor mängd idéer som, enligt juryn, samtliga höll mycket hög klass. 3 000 kronor blev belöningen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons