Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinna eller försvinna?

Annons

- Om inte den här satsningen lyckas så vet inte jag vem som skulle försöka igen, säger Jan Palmér, koncernchef i flygbolaget Skyways.

Satsningen han talar om är den nystartade linjen Mora-Borlänge-Arlanda och vice versa. Fem månader ska Skyways flyga. Om passagerarna inte hittar tillbaka till flyget i tillräcklig utsträckning under den tiden blir det sannolikt ingen fortsättning.

I går besökte Jan Palmér Mora för att träffa lokala och regionala företrädare för flyget och de kommuner, Falun/Borlänge och Mora, som satsar säkerhetskapital i en sista (?) ansträngning för att behålla reguljärflyget i Dalarna.

Falun/Borlänge garanterar 750 000 kronor och Mora 1,9 miljoner kronor för att Skyways ska upprätthålla trafiken från Mora med tre turer om dagen, vardagar, och en tur på söndagar.

- För vår del tycker vi att det är utomordentligt att de här kommunerna har kunnat diskutera ihop sig med oss om Dalaflyget. Nu handlar det om att marknadsföra trafiken och sedan får vi se hur det går.

För Skyways krävs att flygplanet, en Saab 340 med plats för 34 passagerare, fyller, i genomsnitt, hälften av stolarna när planet lyfter från Mora för att verksamheten ska vara lönsam. Med en beläggning på 40 procent förlorar bolaget alldeles för mycket pengar för att kunna fortsätta någon längre tid.

- Nej, vi har inte den kassakistan. På en omsättning av 860 miljoner kronor under första halv-året i år hade vi en vinst på drygt 500 000 kronor. Då förstår man att vår uthållighet inte är alltför stor, förklarade Jan Palmér.

Trots allt fanns det en rätt stor optimism bland de församlade vid tisdagens presskonferens. Såväl kommunalrådet Gunnel Söderberg som hennes kollega i Borlänge, Peter Hultquist, betonade vikten av att Dalarna har både vägnät, tågtrafik och flyglinjer.

- Både vägnät och tågtrafik har ett starkt offentligt stöd och det är motiverat med stöd också till flyget, förklarade de innan de tillsammans med övriga honoratiores och journalister återvände mot Stockholm via Borlänge.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons