Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vinintresset har ökat"

Annons

I år har det alltså gått ett helt decennium sedan Borlängesektionen av Munskänkarna bildades. Sektionen har i dag runt 130 medlemmar och verksamheten syftar till att öka kännedom och kunskap om framför allt vin och dess samband med mat samt att verka för goda och måttfulla dryckesseder.

Och vinintresset ökar allt mer bland svenskarna, bara under de senaste tre åren har de svenska Munskänkarna ökat sitt medlemsantal med cirka 25 procent.

- I hela riket finns nu 16 000 medlemmar och jag tror att en av orsakerna till det ökande intresset för vin är att folk reser allt mer runt om i världen och helt enkelt intresserar sig för andra kulturer och dess seder vad gäller mat och dryck, säger Rolf Lindström.

Munskänkarna arrangerar med jämna mellanrum såväl rena vinprovarkvällar som föreläsningar där till exempel olika importörer av vin delar med sig av sina kunskaper. Föreläsningarna kan också handla om helt andra saker än mat och dryck, ämnen som kultur och geografi är exempel på vad som kan tas upp.

Vid lördagens jubileumsmiddag i Domnarvsgården hade ett 80-tal deltagare slutit upp och förutom att de fick sig en kort resumé av föreningens historia serverades det givetvis både mat och dryck.

- Kvällen hade ett franskt tema och både mat och viner var hämtade därifrån. Vinerna var självklart valda med stor omsorg, sade Rolf Lindström.

- Om man ska önska något så är det väl kanske att vi kan locka lite yngre medlemmar. I dag är det bara tio procent som är under 40 år, så lite yngre personer hälsas varmt välkomna.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons