Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vingar över Siljan

Annons

Nära 90 plan stod uppradade vid båthamnen i Rättvik under lördagen och flera flygplan landade även under söndagen som var alternativdag.

De kom från Trollhättan, Lillehammer, Göteborg, Bromma och Borlänge och så Ingmar Lind och Olle Sjögren från Siljansnäs flygklubb.

- Utan Siljansnäs flygklubb hade vi inte klarat det här, säger Sune Westhed från Rättviks flygklubb som marknadsför sig som den enda flygklubben i landet utan varken flygfält eller flygplan, men ändå lyckats hålla igång klubben under 55 år och dessutom arrangerar Sveriges största Fly-In.

Över 200 flygrörelser gjordes under lördagen, det vill säga starter och landningar.

- Vi ger flyginformation, vi är ingen flygledning, påpekar Olle Sjögren som har radiokontakt med alla piloter.

Planen står på kö för take off. Ingmar Lind är speaker och berättar vad publiken ser för modeller på isen. Mest Sessnor, Piper, Ultralätta plan, en del hembyggen, enmotoriga, tvåmotoriga, blanka, smidiga som på några sekunder försvinner ut i det blå.

Sune är mycket nöjd. Mängder av människor vill se planen, både på nära håll och hur det ser ut i luften. Några följer med på rundtur.

Många verkliga flygentusiaster möttes i Rättvik. En av dem var konstflygare Rune Leindahl som med sin YAK52 gjorde en uppvisning med både split s, halv kubansk åtta och abrakadabra i programmet.

Modellflygplanen gjorde än mer avancerade konster, skidåkare, skotrar och människor som gick lite stavgång mellan planen var alla med under flygfesten i Rättvik i helgen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons