Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk på Fjällberget

Annons

Vindkompaniet AB är ett dotterbolag till Global Renewable Energy Partner som är specialiserade på projektering, finansiering och byggen av vindkraftsprojekt.

Vindkompaniet arbetar med projektutveckling över hela landet och det sker i dialog med befolkning och myndigheter.

Efter genomförda byggen brukar andelsföreningar ta över driften.

Vindkompaniets Jan Olof Dahlin, berättar att de har en vindmätare i en av masterna på Fjällberget.

- Mätningarna visar att det mycket väl går att bygga vindkraftverk på Fjällberget, säger Dahlin som bedömer att området kan rymma tre vindkraftverk.

Fjällberget i Grängesberg är 469 meter högt, fallhöjden i skidbacken är 130 meter. Moderna vindkraftverk i tvåmegawatts-klassen har en tornhöjd på närmare 80 meter och en rotordiameter på 80 meter.

- Vi kan tänka oss ett vindkraftverk eller kanske tre om befolkningen och kommunen tycker att det är okej. Blir det ett bygge så blir det att ske tillsammans med lokala intressenter som sedan tar hand om driften, säger Dahlin.

Dahlin bedömer att elnätet i Grängesberg klarar belastningen då det är byggt för den nedlagda gruvan.

- Det som är så bra i dessa trakter med vindkraft är att de kan samköras med vattenkraftverken och spara på vattnet då det blåser.

- Vindkraften har i dag utvecklats så mycket att elektriciteten blir billigare jämfört med om man bygger nya kärnkraftverk, vattenkraftverk eller biobränsleeldade kraftvärmeverk.

Vindkompaniet har byggt vindkraftverket i Vansbro och på länsstyrelsens bord finns nu en ansökan om att bygga ytterligare ett vindkraftverk på samma plats.

- Vi mäter också vind i Sälen och i Älvdalen, berättar Jan Olof Dalin.

Vindkompaniet och representanter från kommunen kommer att träffas i maj för att diskutera planerna.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons