Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft utreds i Sälen

Annons

- Från början var vi skeptiska till att bygga vindkraftverk i Dalarna men vindkraftverket i Äppelbo har gått bättre än väntat och därmed ökar intresset även på andra platser, säger Jan Olof Dahlin vid Vindkompaniet.

Dahlin besökte kommunstyrelsens arbetsutskott i Malung och berättade om Vindkompaniets intresse för att leta möjliga platser runt om i kommunen.

Totalt har man genom kartstudier kommit fram till ett 20-tal tänkbara lägen för vindkraft på olika platser inom kommunen. Nu ska man se vad den kommunala översiktsplanen säger om dessa lägen.

Några grundförutsättningar för vindkraft är ett högt och öppet läge och helst inte längre än en halvmil till kraftledning. Avståndet till ett samhälle bör inte vara mindre än en kilometer.

Mest aktuella för vindkraft är de nämnda lägena i Malung och Sälen. På Byråsen pågår vindmätningar i en befintlig mast sedan en tid för att utröna om det är en lämplig plats för vindkraft. Mätningarna ska pågå i minst ett halvår.

Transtrands besparingsskog är intresserad av möjligheterna till vindkraft i Sälenområdet. Vindkompaniet har sökt byggnadslov för att uppföra en 40 meter hög mast öster om Sälen. I den masten ska vindmätningsutrustning sättas upp.

- Själva fjällområdet kommer vi inte att ge oss på för närvarande. Fjällen är utpekade som riksintresse för friluftslivet och då är det för osäkert om det över huvud taget är möjligt att få bygga vindkraftverk där. Annars vore det ju förstås en poäng att ha vindkraft på någon fjälltopp där det blåser bra och samtidigt ligger i närheten av stora förbrukare som skidanläggningar och eluppvärmda stugor. Men ett sådant initiativ måste nog komma från regeringen, säger Dahlin.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Malung tycker att vindkraftplanerna är intressanta.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons