Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft planeras i Fredriksbergsområdet

Annons

Att vindkraftsindustrin söker sig till inlandet är inte så konstigt. Opinionen mot vindkraft blir allt mer högljudd i kustkommunerna. Därför söker den hitta alternativa etableringsplatser.

På Öland där Eolus vind är etablerat rasar debatten och opinionen vill hindra fortsatt utbyggnad då turistnäringen börjar bli rädd för att vindkraftsbyggen ska försvåra för turismnäringen.

Öland är i dag landets vindkraftstätaste område efter Gotland. Enbart runt Öland finns dessutom planer på att uppföra mellan 800 och 900 havsbaserade vindmöllor.

Det Osby-baserade företaget har redan byggt ett 60-tal vindkraftverk, företrädesvis på Öland, i Skåne och Halland. Anläggningarna brukar i regel efter att de blivit byggda säljas. Eulos har bara intressen kvar i fem vindkraftverk.

Under 2001 omsatte bolaget 3,2 miljoner kronor och redovisade tillgångar i vindkraftverken till 16,3 miljoner. Bolaget ägs av 600 delägare.

Eolus Vind AB är nu intresserat av att uppföra en vindkraftspark med åtta verk i Säfsen, på Silkomhöjden och Laxhöjden nära kommungränsen mot Vansbro.

Säfsen Fritid har markerat att det inte finner sig i att vindkraftstornen på 60 meter blir synliga från turistanläggningen vilket företaget vill tillgodose.

Eolus Vind har fått klartecken till att arrendera mark av Stora Enso.

Eolus Vind föreslår åtta " mindre" vindkraftverk, i storleken 850 kilowatt. Sjumegawattsparken, i 50-miljonersklassen, kan bli byggd i etapper. När ABB har talat vindkraft har de oftast rört sig i området över 3 000 kilowatt, eller 3 megawatt.

Kommunalrådet Roger Stål är försiktigt optimistiskt efter den första informationen från vd Bengt Simmingsköld.

- Visst låter det intressant. Men det tar flera år att pröva ett sådant här projekt med de samråds som krävs.

- Nu ska vi titta närmare på kommunens planläggningar och önskan om ekoturism i Fredriksberg och hur de står sig i perspektivet av vindkraft eller om det är en motsättning. Men visst låter det positivt, säger Stål som vill ha förnyelsebar energi.

För den tekniskt intresserade kan Smedjebackens energi tas som jämförelse. Bolaget byggde på 90-talet ett nytt vattenkraftverk i Smedjebacken. Verket har tre små turbiner på tillsammans 1,4 megawatt. Energiverkets kunder beräknas motsvara ett behov av 15 megawatt. Vattenkraftverket kostade 26 miljoner att bygga.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons