Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft, ja tack

Annons

- Ludvika kommun visar öppenhet och är ovanligt positiv och tydlig. Diskussionen som fördes gör att vi går vidare, säger Vindkompaniets Jan Olof Dahlin.

Närmast så planerar nu Vindkompaniet ett möte under semestern i Grängesberg så att synpunkter kan tas in från de fritidshusägare som finns i området. Därtill planeras ytterligare uppföljande informationsmöten under hösten.

Närmast ska Vindkompaniet studera kraftnätet i området för att se om det tål en vindkraftpark och hur många vindkraftverk som kan byggas på berget.

Oppositionsledaren Bengt Andersson (m) förklarar att han och hans parti, liksom folkpartiet, hellre ser att Sverige återstartar kärnkraftverket Barsebäck 1 och trimmar nuvarande kärnkraftverk så att de kan ge mer.

- Sveriges mål nu är att vi ska bygga ut vindkraften så att den står för 7-8 procent av elförsörjningen, då behövs ett par tusen vindkraftverk. Egentligen tycker jag att vi inte borde jolla med vindkraft, vi borde fortsätta att köra kärnkraften.

- Men ska det nu byggas vindkraft så är Fjällberget en bra plats, det är redan av skidanläggningen ett påverkat område. Det finns master, så inte tycker jag att vindkraftverk stör Fjällbergets siluett, säger Bengt Andersson, Grängesbergsbo.

Andersson tycker att det var bra att det inte blev något vindkraftprojekt i Fredriksberg.

-Säfsen var negativa, ska man nu vända sig till europeiska turister för att man har en orörd natur så ska man inte bygga runt Säfsen, men på Fjällberget och Storstensberget borde det gå. Vindförhållandena är dessutom bättre än i Fredriksberg, säger Andersson

Fjällberget i Grängesberg är 469 meter högt, fallhöjden i skidbacken är 130 meter. Moderna vindkraftverk i tvåmegawatt-klassen som det handlar om här har en tornhöjd på närmare 80 meter och en rotordiameter på 80 meter.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons