Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft i Orsa?

Annons

Med den kunskapen i bakfickan genomförde Orsa byaråd häromkvällen ett informationsmöte för att pejla intresset bland Orsaborna för att satsa på vindkraft.

Ska man döma efter uppslutningen, så är det inte stort. Endast ett tjugotal kom för att lyssna till Jan-Olof Dahlin från Vindkompaniet och Kjell Jansson, som står bakom satsningen på vindkraftverken i Äppelbo. Ovanför byns slalombacke på Hunflen tronar redan ett mycket lönsamt vindkraftverk och ytterligare två snurror är på gång.

- Som det ser ut av universitetets undersökning, så finns det många intressanta platser för en vindkraftspark eller enstaka snurror inom Orsa kommun, konstaterade Jan-Olof Dahlin, med tillägget att det behövs noggranna mätningar på plats innan någon satsning kan bli möjlig.

Preliminärt är två berg i Orsa särskilt förmånliga ur vindsynpunkt. Det är Tunturi, men det ligger inom Koppångens naturreservat och kan uteslutas.

Nästan lika goda förhållanden råder vid Härkämäck, ostsydost om Tunturi, utanför naturreservatetet och med god närhet till både väg och högspänningsledning.

Bestämmer sig Orsaborna att komma till skott så kan de överlåta all risktagning under projekterings- och byggtid till Vindkompaniet.

Också i Älvdalen är byalaget drivande för att etablera vindkraftverk i kommunen. Där har man lite bekymmer då den först tänkta lokaliseringen inom skjutfältet stoppades av militären och den andra sätter sig fäboddelägare emot. Men Anders Östgren är övertygad om att vindkraftparken i Älvdalen snart är verklighet.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons