Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft i Falun - ja tack

Annons

Och även om Falun inte tillhör de blåsigaste ställena i landet, borde det gå att hitta områden i kommunen där det vore lönsamt med vindkraftverk.

Det tycker centerpartisten och kommunalrådet Dan Westerberg som skrivit en motion i ämnet till kommunstyrelsen. Han vill att det kommunala energibolaget ska få fullmäktiges uppdrag att utreda förutsättningarna i Falun.

Han påpekar att ett normalstort vindkraftverk på land kan producera en miljon kilowatttimmar, som räcker till att värma 50 normalstora villor.

- Vi måste ställa om till varaktigare, miljövänligare och uthålligare energisystem, skriver Westerberg. Tillsammans med biobränsle och solenergi kommer vindkraften att ha en stor del i denna omställning under lång tid framöver.

Han hävdar också att vindkraften kan vara kommersiellt lönsam. Speciellt om man hittar blåshål nära vägar och befintliga ledningar.

Kommunen bör bjuda in de företag som framstår som mest intresserade och seriösa. Kanske kan man också stimulera till att det bildas ekonomiska föreningar runt vindkraften. Lokalt ägande ger större uppslutning och gör det lättare för befolkningen att acceptera nymodigheterna.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons