Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkompaniets slarvkalkyl

Annons

"En viss optimism" uttrycker det danska vindkraftskoncernen Vestas chef sedan man slagit ihop sina påsar med det likaså danska vindföretaget NEG Micon och varslar mellan 400 och 500 anställda om uppsägning. "Orderin-gången är högre än vi varit vana vid tidigare".

Man förutsätter en jämn tillväxt under flera år, enligt Vestaschefen. Tyskland och Spanien pekas ut som starka marknader. Efter meddelandet om personalminskning steg aktiekursen. Något som brukar vara följden av en sådan åtgärd. Dock varnar danska aktieanalytiker för fallande kurser på sikt eftersom lönsamheten varit dålig och sammanslagningen ses som ett osäkert projekt. I Danmark, uppges det, har man stoppat all fortsatt utbyggnad av vindkraften, då den blivit för dyr för samhället.

Till saken hör att BW Trading i Hälsingland, som köpt fyra vindkraftverk av just Vestas, anser sig vilsefört och stämt det danska bolaget på en tredjedel av köpeskillingen, dryga 6,75 miljoner kronor. De fyra vindkraftverken gav bara 60 procent, av den av Vestas beräknade effekten, under första året och följande år sjönk produktionen till endast hälften.

Till saken hör även att NEG Micon, som avser att sälja vindkraftverk till hugade spekulanter i Älvdalen, förra året gick med en brakförlust i storleksordningen en halv miljard. Inte undra på att Vindkompaniet/NEG Micons representant är ute efter jordägarmiljonerna. Han kommer att skratta hela vägen till banken om detta kan genomföras. Sådan affärspartner lobbar Åsens Vindkraftförening, och delar av jordägarstyret, för. Dessutom ska vi jordägare påta oss det kostsamma anläggningsbyggandet. Inte ens en ekonomisk kalkyl finns att tillgå. Någon sansad representant för jordägeriet borde redan nu sätta stopp för lättsinnigheterna. Ingen myndighet lägger sig i om man gör goda affärer eller dåliga. Vem som helst i landet får köpa andelar i vindkraft varhelst i landet han önskar.

Den halvslarvigt nedklottrade kalkylen på vindsnurremötet i Älvdalen ägnar inte att inge förtroende för vare sig firman eller dess representant. Och om exempelvis en dammsugarförsäljare skulle ha så dåliga kunskaper, om elementära tekniska data hos produkten, som Vindkompaniets representant verkar ha visavis vindsnurror, skulle han inte bli gammal i garnet.

Det märkliga är att det inte byggts mer än ett vindkraftverk på den berömda Digervålen i Härjedalen, som är 200 meter högre än Granberg. Där borde det ju blåsa mer än tillräckligt. Dit skeppade Vindkompaniets representant iväg en busslast personer från Älvdalen för att stå under verket och lyssna på något "som knappt hördes". Ljudet går som bekant ut åt sidorna och färdas långt bort. I miljökonsekvensbeskrivningen medges att ljud från vindkraftverken kan medföra "viss störning" framförallt i omgivningarna kring Rämmasjön. På sista samrådsmötet påstod Vindkompaniets representant att två (?) gånger per år skulle det höras. Sådant försöker han inbilla folk han anser vara korkade töntar. Inga-Britt Petersson

Mer läsning

Annons