Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindarna har vänt

Annons

Sedan mitten av 90-talet har befolkningen i Borlänge och Dalarna minskat stadigt.

- Arbetsmarknaden i stor- städerna lockade och vi hade stor utflyttning. Länet tappade nästan 15 000 invånare då, säger Bo Andersson.

Men nu har vindarna vänt. Dalarna har det första halvåret i år ett överskott på 180 personer enligt statistik från SCB, Statens statistiska centralbyrå. Borlänge leder ligan, tätt följd av Leksand.

- I Borlänge har vi ett överskott på både födsel och inflyttning, vilket är väldigt positivt, säger Bo Andersson.

Han tycker att Borlänge har alla förutsättningar för att fortsätta den uppåtgående trenden.

- Det är många faktorer som spelar in när folk ska bosätta sig; sysselsättningsmöjligheter, bostadsutbud och servicen inom kommunen. Och Borlänge har mycket att erbjuda.

Under 2004-2005 har kommunen lockat till sig stora investeringar.

- Bland annat har ju vi fått ICA Maxi, Framtidsdalen har byggts ut, det planeras för ett tredje plan på Kupolen och Lidl ska öppna här bara för att nämna några saker. Allt som allt har 6,3 miljarder kronor investerats i kommunen.

Så stora pengar har inte satsats i Borlänge tidigare.

- Jag tror att det är framför allt Framtidsdalen vi har att tacka. Där finns ju Teknikdalen, Högskolan och Kupolen som attraherar.

Borlänges läge både i länet och riket tror Bo Andersson också är en viktig faktor.

- Det är en strategisk position för det är nära till allt. Inom parti- och detaljhandel vill man vara nära sina egna marknader.

Han är även positiv vad gäller sysselsättningen.

- Vi har fått en allt mer differentierad arbetsmarknad i Borlänge. På 70-talet jobbade 32 procent av befolkningen på pappersbruket eller järnverket. I dag är den siffran 14 procent.

Bostadsbyggandet har också tagit fart i kommunen.

- Vi har 50 nya småhus på gång, 100 studentlägenheter på Tjärna ängar som snart blir färdiga och 19 nya bostadsrätter i Torsång.

Nästa år, om allt går enligt planerna, kommer kommunen att kunna erbjuda 200 nya bostäder och tomter bland annat vid Siljansvägen, Ösjön och Uvbergsviken.

- Vi på kommunen tror på oss själva. Vi märker att det finns en stor efterfrågan på Borlänge. Den här positiva uppgången stimulerar även till fortsatt verksamhet.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons