Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltvårdare kvaddar älgstammen

Annons

Vi har hört det många gånger. För lite älg för att jaga och ofta har vargen beskyllts för att vara orsaken.

Jägarorganisationerna återkommer varje år med krav om jakt på våra fåtaliga vargar, trots att man säger sig vilja ha en vargstam.

Man har kraftfullt lobbat hos politiker för att det ska bli lättare att skjuta varg som man upplever som ett hot mot drivande jakthundar. Alltså, vargen får finnas men ska jagas och då helt på jägarnas villkor.

Men nu har det kommit tydliga signaler om brist på älg i områden som inte har några vargar.

I Skåne har älgavskjutningen de senaste åren minskat mycket kraftigt eftersom älgarna blivit fåtaliga och Svenska Jägareförbundet ville där ställa in årets älgjakt. Älgstammen har skjutits sönder då för många och fel djur har fällts.

Det var Jägareförbundets länsjaktvårdare i Västmanland som analyserat problemen med sviktande älgstam i det länet. Det här är ingen ny företeelse. Det finns andra regioner i landet som utan påverkan från vargen har sett samma utveckling av älgstammen.

Den jägarkår som ofta och ogenerat betecknar sig som viltvårdare har uppenbart svårt att förvalta den älgstam man älskar. Hur troligt är det att samma kår, klokt och med biologisk hänsyn ska kunna förvalta en vargstam som man i hög utsträckning hatar?

UFFE STRIDSBERG, VICE ORDFÖRANDE I SVENSKA ROVDJURSFÖRENINGEN

Mer läsning

Annons