Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltjakt med kamera

Annons

Fram till 90-talet var han en passionerad jägare. Han kunde räkna till 40 älgar och massor av rådjur, rävar och harar. Trofèerna lyste ikapp med bössorna.

Då hände det. Maskinsnickaren Karl-Johan drabbades av en allvarlig hjärtinfarkt. Kärlkramp följde som ett brev på posten. Hans liv blev sjukpensionärens.

Och för tolv år sedan blev han omvänd. Han sålde alla sina kära bössor. I stället utrustade han sig med kamera och flera objektiv när han drog till skogs.

- Det är svårt att förstå, säger han. Men mitt liv fick en helt annan inriktning, en helt annat mening.

Han vill fortfarande möta djuren i naturen - men djur vid liv. Han ser sin tillvaro med helt nya ögon.

Karl-Johan har mött björn vid nio tillfällen i Enviken. Sju av dessa har han dokumenterade. I bilder. Det närmaste på 30 meters håll.

Vid såna tillfällen får inte hunden Jeppe, samojed och 4 år, vara med.

- Folk bär sig oftast dumt åt, då de möter björn. Brunbjörnen är inte farlig om man uppträder på ett vettigt sätt. Man får inte provocera en björn, störa den eller överrumpla den, när den äter eller är på vandring med sina nallebarn.

- Jag har sett människor med barnvagn knalla omkring på skogsbilvägar för att möjligen kunna få se en björn. Det är bara inte klokt.

Karl-Johan har aldrig upplevt en hotbild vid sina björnmöten. Däremot har han blivit skadad av en slaguggla och en spelgalen tjädertupp.

- Ugglan anföll mej ljudlöst, då jag hade all uppmärksamhet riktad mot en holk som jag satt upp och där ugglan hade en unge. Ugglan gjorde ett utfall bakifrån. Min reklammössa flög all världens väg och jag kände hur blodet rann på huvudet. Slagugglor har skarpa klor som sitt främsta vapen. Det fick jag erfara.

Det är den slagugglan som ni ser på bild här intill och som så småningom visade upp sin ulliga unge. Det hände för två veckor sedan.

Karl-Johan drar till skogs vid alla årstider. Men våren är hans skönaste tid, den tid då det knoppas och föds i naturen.

- Då skulle jag vilja vara vaken 24 timmar om dygnet.

Som längst har ha suttit i ett gömsle i två dygn i Envikenskogen, allt för att få några knivskarpa bilder på en kungsörn. Tålamod, var det.

I stilla väntan har han också bilder på räv, älg och berguv, Dalarnas landskapsfågel.

Om ni läser det här på midsommaraftonens kväll ska ni veta att Karl-Johan sitter på pass med sin kamera.

- Jag blir rastlös om jag inte får vistas i naturen, säger han. Det är helt underbart med alla fågelläten. Men jag uppskattar även tystnaden. Den är rogivande.

Karl-Johan har med sina bilder vunnit flera rikstävlingar i djurfotografering. Hans motiv pryder väggar både i bostäder och institutioner. I dagarna skickades tre förstoringar på tornuggla, slaguggla och berguv till ett försäkringsbolag i Dalarna.

- Det kan bli nån krona till bensin och filmrullar. Men viktigast för mej är själva upplevelsen i naturen. Den är oslagbar.

ÅKE SILJESTRÖM

Mer läsning

Annons