Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilseleder bensinkunder

Annons

Om det är dags att tanka och du befinner dig längs Norra Järnvägsgatan vid Britsarvet, är det nära att du svänger in vid Shell eller Preem. Är du prismedveten så ligger det också nära till hands att du spanar in de stora skyltarna från vägen som tydligt basunerar ut det aktuella bensinpriset. Om du gjorde det under tisdagen så kunde du notera att Preem annonserade ett pris som understiger sin konkurrent Shell på andra sidan vägen. "Micropris från 9.04" står det klart och tydligt på den stora gula skylten.

Väl framme vid pumparna börjar myrorna att vandra i huvudet. Någon bensin för 9.04 kronor verkar det inte finnas. En handskriven lapp underrättar att bensinpriserna varierar mellan 9.27, 9.43 och 9.57 för 95, 96 respektive 98 oktan.

För att reda ut vilka priser som gäller, ringer tidningen huvudkontoret i Stockholm som hän-visar till den lokala distributören. Både chefen och pressansvarig befinner sig på semester, och de är de enda som har tillåtelse att uttala sig i frågan. Tidningen försökte i alla fall nå dem för en kommentar, men lyckas inte få tag på dem.

Konsumentombudsmannen befinner sig också på semester, varpå tidningen får tag på Elizabeth Wallton på Konkurrens-verket. Hon kommenterar frågan med att det verkar röra sig om vilseledande marknadsföring.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons