Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villervalla om Ahmadinejads FN-resa

Annons

Kommer, kommer inte, kommer? Total transatlantisk villervalla rådde på fredagskvällen om Irans president Mahmoud Ahmadinejads eventuella resa till FN:s säkerhetsråd.

Inför lördagens rådsmöte om nya sanktioner mot Iran sade officiella iranska källor både i Teheran och New York vid 19-tiden svensk tid att Ahmadinejad var på väg. Han skulle landa i USA tidigt på lördagsmorgonen svensk tid, hette det.

Två timmar senare var det helt annat ljud i skällan.

För AP förtydligade Irans pressekreterare i FN-högkvarteret, Mohammad Mir Ali Mohammadi, att inget visum levererats till USA:s ambassad i Schweiz, där Ahmadinejad skulle ha hämtat det. Därför har presidenten ställt in resan. Men Mohammadi tillade att Kina och Ryssland kanske kan få rådsmötet uppskjutet till måndag, och i så fall är det möjligt att Ahmadinejad trots allt åker.

USA tvådde sina händer. En tjock bunt visa för Ahmadinejad och hans följe ligger klara för avhämtning, sade ambassadtalesmannen Daniel Wendell i Bern.

Och i Washington hade Vita huset inte fått något besked om att Ahmadinejad inte kommer.

Även om Teheran och Washington är ärkefiender brukar USA ge inresevisum för utländska politiker som ska bevista FN-möten. När det inte har skett, som en gång med den palestinske ledaren Yasser Arafat, har det lett till konfrontationer även mellan FN och USA.

Nu handlar det om ett resolutionsförslag från de fem ständiga rådsmedlemmarna och Tyskland som säkerhetsrådet ska ta upp.

Resolutionen kräver att Iran upphör med urananrikning som kan användas för att bygga bomber eller för fredliga syften. Med finns också frysning av tillgångar utomlands för iranska tjänstemän och företag med anknytning till atomprogrammet och stopp för regeringsstödda lån och krediter, samt utvidgning av listan på produkter som Iran inte får köpa och sälja.

Iran säger att landet är i sin fulla rätt att satsa på atomenergi, medan omvärlden oroas av USA:s uppgifter om en gryende kärnvapenstat. I torsdags sade Ahmadinejad till fransk tv att han vill lägga fram vad han kallade "nya förslag" från Iran inför rådet.

TT

Mer läsning

Annons