Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ville ha 50 volvobilar

Annons

Tidningen har tidigare inte kunnat avslöja detaljerna i svindleriet och bedrägeriet som ledde till att Sunnansjö Spa gick i konkurs. Det med en brist i boet på sju miljoner på ett halvårs drift. Riesenfelds utredning har skyddats av den starka förundersökningssekretess som förundersökningsledaren Gun-Britt Ström och polisens ekorotel skyddar sin förundersökning med.
JO var kritisk till att inget hände i utredningen och hos JO blev utredningen offentlig. En polisman i Särna kör nu utredningen efter att Nya Ludvika Tidning i början av året börjat ifrågasätta varför inget hände. I mars tröttnade Samuelsson och Bergström och gjorde sin JO-anmälan.

”Det föreligger misstanke om bedrägeri, svindleri och oredighet mot borgenärer”, anmälde Riesenfeld till åklagaren redan den 19 december 2003.

Utöver 54-åringen är en av hans kompisar, en 48-åring, utpekad som misstänkt för oredlighet mot borgenär.
Riesenfeld har i sin 22 sidor långa rapport lagt upp en rad besvärande bevis och indicier där han hört inblandade ända upp på näringsdepartementet. Chefen för statens tillväxtdelegation Martin Carlstein och statssekreteraren Kerstin Oremark finns bland dem som lämnat uppgifter. Detta styrker att Gösta Samuelsson och Gösta Bergström varit utsatta för en svindlare och bedragare liksom de 90 personer som 54-åringen lyckades anställa.

Enligt konkursadvokaten var det 54-åringen som i praktiken drev Sunnansjö Spa trots att hans sambo Marie Tegner stod som ägare.
54-åringen byggde luftslottet på påståenden om att det skulle komma miljoner från England och med en i utredningen väl dokumenterad övertalnings – för att inte säga duperingsförmåga.

Gösta Bergström som driver företaget Video Communication AB blev lurad i 54-åringens videoprojekt. 54-åringen duperade många att tro att han på statens uppdrag skulle producera en informationsvideo med samhällsinformation i samarbete med näringsdepartementet. Videon skulle distribueras till alla hushåll i hela Sverige, 4,1 miljoner kasetter på svenska och 72 invandrarspråk. I projektet anställdes 20 personer med hjälp av arbetsförmedlingen i Ludvika som också gick på bluffmakaren.

Gösta Bergström fick aldrig betalt för sina insatser.
Till Volvohandlaren Gösta Samuelsson kom 54-åringen och ville beställa 50 nya volvobilar av modellerna V40 och S40. I avvaktan på att 54-åringen skulle komma med den utlovade bankgarantin så fick han nöja sig med att leasa några nya bilar. När Samuelsson krävde kontantinsatsen och månadsavgifterna så lovade 54 åringen vid upprepade tillfällen ”i morgon”.

Volvohandlaren har förlorat 120 000 på den misstänkte svindlaren. I Söderhamn hade Sunnansjö Spa, det vill säga 54-åringen, dragit i gång ett projekt med en larmcentral där sex fick jobb, beställningar gjordes men några pengar fanns aldrig.

Andra i trakten som lurats i Sunnansjö Spa historien är fastighetsägaren Tallmohus AB och Handelsbanken i Grangärde som bistått med lönepengar.

Det fanns en som inte lät sig duperas. Loxodontas ägare Lars-Erik Larson har tidigare varit utsatt för en bedragare i Gränges Datakonkursen. Loxodonta skulle få en order på 25 datorer och det blev inledningsvis några bärbara datorer som Larsson sålde med äganderättsförbehåll. Med detta förbehåll så var han en av de få som fick tillbaka sina grejor efter konkursen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons