Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villapriserna stiger

Annons

Den senaste statistiken från SCB, Statistiska centralbyrån och Lantmäteriet visar att priserna på småhus stiger runt om i landet. Så också i Dalarna och Borlänge.

Under perioden november 2002 till och med januari 2003 har riksgenomsnittspriset för ett småhus ökat med fem procent jämfört med föregående tremånadersperiod.

Villapriserna stiger över hela landet och för Dalarnas vidkommande ligger ökningen på fyra procent för samma period. Prisutvecklingen för småhusfastigheterna i länet sett över det senaste året ligger på plus tio procent.

Totalt har det i Dalarna genomförts 384 småhusförsäljningar de senaste tre månaderna och genomsnittspriset för dessa ligger på 644 000 kronor.

Snittpriset för hela riket uppgår till 1 215 000 kr.

Även om det inte finns några exakta statistiska uppgifter vad gäller genomsnittspriset för sålda småhus i Borlänge så kan man med fog anta att det ligger någonstans runt 670 000 kronor.

Lars Andersson, mäklare vid Carl-Birgers fastighetsförmedling, förklarar en del av prisuppgången i Borlänge med att utbudet är relativt begränsat.

- Det gör ju att priserna trissas upp. Dessutom är det fortfarande vanligt med budgivning när det säljs småhus här i Borlänge och det ökar priset ytterligare. Det är en trend som ser ut att hålla i sig ett tag framöver, säger han.

Någon tydlig efterfrågan på en speciell typ av småhus och villor eller områden de ska vara belägna i finns inte i dagsläget.

- Det skulle i så fall vara de som gärna vill bo nära vatten t ex i Torsång eller Ornäs, men det är ändå inte särskilt många.

- De som flyttar till Borlänge är ganska öppna när det gäller olika områden. Borlängeborna där-emot har en väldigt klar uppfattning om vart de vill köpa hus någonstans, avslutar Lars Andersson.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons