Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villans uppvärmning

Annons

-Möjligheten att få staligt kostnadsstöd har naturligtvis inneburit att intresset för energi ökat ytterligare även i vår kommun, säger Kalle Berg vid energienheten.

- De som har möjligheter att få upp till 14000 kronor i bidrag gäller de som går över från direktverkande el eller olja till annat alternativ. Det gäller i första hand pellets eller olika typer av värmepumpar. Dock inte en vanlig luftvärmepump.

Kalle Berg är medveten om att det för tillfället är en djungel av gällande regler för det ena eller andra alternativet.

-Kommunen beviljar inga bidrag utan det är länsstyrelsen som ska ha ansökningarna. Vi kan bistå med formulär för den som vill ansöka. Vi hoppas även att kunna ge besked kring det mesta i frågeställningarna.

Det är mycket annat på gång under 2006. Inte minst så måste alla som har tillgång till oljetank besiktiga denna innan den 30 juni. Detta är ett staligt beslut som om detta inte uppfylls kan utmynna i böter.

-Vi kan lämna dispens på sanering om påfyllningsanläggningen är avlägsnad. Om en fastighetsägare har för avsikt att ta bort sin oljetank för att konvertera så kan den möjligheten självklart finnas, menar Kalle Berg.

En besiktning av en oljetank ska utföras av behörig personal och kostar i storleksordningen 4000 kronor.

Ungefär samma belopp kommer det att kosta fastighetsägaren när det gäller den av EU beslutade energideklarationen. Lagen, som stiftades redan 2002, innebär i korthet att en fastighetsägare blir skyldig att upprätta en energideklaration. Detta ska ske med hjälp av en expert på området.

Detta ska ske när en byggnad ska uppföras, innan en fastighet ska säljas eller hyras ut.

-I höst gäller det endast för den som ska sälja men jag är övertygad om att det förr eller senare kommer att omfatta alla fastighetsägare oavsett om fastigheten ska säljas eller inte, inflikar Kalle Berg.

Kan det inte tyckas lite märkligt att "storebror" ska få avgöra hur jag använder mitt hus eller inte?

-Visst är det så, men EU har mycket att säga till om, menar Berg.

Den kommande besiktningen ska ge besked om hur mycket energi som används i byggnaden vid normalt bruk. Det blir även rekommendationer om hur byggnadens energiprestanda kan förbättras.

Alla upprättade energideklarationer ska sedan registreras i ett centralt databaserat register som Boverket ska ansvara för. Boverket ska också att tillsammans med landets byggnadsnämnder vara tillsynsmyndighet för systemet.

När tror du att denna nya regel kommer att vara igång i Ludvika kommun?

-Inte en aning men det kommer säkerligen att ta några år, tror Kalle Berg.

Det finns ännu inget datum beslutat när en fastighet måste vara energideklarerad inför en försäljning.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons