Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villainbrotten ökar

Annons

Under det första halvåret i år anmäldes 32 inbrott i villor och radhus i Falu kommun, vilket kan jämföras med bara fem samma period förra året och 13 året före. Sett till hela länet har inbrotten ökat med drygt 100 procent sedan förra året, och Falun är den kommun som drabbats hårdast.

- Det har varit många villa- inbrott i år, men det är svårt att säga vad det beror på, säger Falupolisens utredningschef, Jan Trygg.

Upp- och nedgångarna i statistiken genom åren kan ibland härledas till vilka kända inbrotts- specialister som finns utanför fängelsemurarna, menar han.

- Ofta är det samma personer som gör inbrott i kommunen och nästan uteslutande handlar det om narkotikamissbrukare som är ute efter saker som är lätta att sälja, säger Jan Trygg.

Det vanligaste sättet att ta sig in är att tjuven bryter upp ett fönster eller en altandörr, och då särskilt mot baksidan.

- Man har säkert stämt av att huset är tomt först. Men det händer någon gång ibland att personer är hemma när inbrottet sker, säger Jan Trygg.

En kvinna i ett centralt beläget hus vaknade en natt i våras av att en inbrottstjuv lyste henne rakt i ansiktet med en ficklampa, innan han fick bråttom därifrån.

- På sommaren kan det inträffa att någon sitter på altanen och har ytterdörren olåst, och då kan en del ta risken att smyga in. Så det är bäst att låsa dörren även om man är i trädgården, säger Jan Trygg.

Bärbara datorer och digital- kameror är stöldbegärligt gods, men det allra vanligaste är ändå att guldsmycken stjäls.

När polisen i torsdags morse gjorde ett tillslag mot en känd inbrottstjuv hittade man flera saker som försvunnit vid inbrott i villor, kontor, en restaurang, högskolan och Hemslöjden.

Den misstänkte, som är en Falubo i 25-årsåldern, hade i onsdags upptäckts av personalen i en kontorslokal, då han stod och gömde sig bakom en dörr. Personalen kontrollerade hans identitet och lät honom sedan gå. Nästa morgon var en bärbar cd-spelare spårlöst försvunnen, liksom en nyckel till en nödutgång.

Trots att en stor mängd stöldgods hittats i mannens ägo kan det bli svårt att bevisa att det är han som stulit det, befarar Jan Trygg. Mannen är misstänkt för både häleri och stöld.

Ett av fynden som polisen gjorde vid tillslaget var en så kallad Dalaring i guld, tillverkad av Bröderna Lundqvist. Den som saknar en sådan kan höra av sig till utredaren Torbjörn Jansson på telefonnummer 023-462 49.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons