Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villabrand i Hönsarvet

Annons

- Jag var totalt förvirrad när jag vaknade och sprang ut ur sovrummet utan att tänka, men jag gick tillbaka nästan på en gång och då såg jag att det brann, säger hon.

Då hade också brandvarnaren i hallen börjat tjuta. Katterna Roger och Rocky såg hon ingenstans och hela huset började snabbt att rökfyllas.

- Jag försökte ringa brandkåren men telefonen fungerade inte. Då sprang jag ut ur huset och ringde från min mobiltelefon. Jag skrek samtidigt till mina grannar att de skulle komma och hjälpa mig, säger hon.

Grannarna vaknade också på en gång och kom springande med en brandsläckare som de försökte släcka elden med. De lyckades också dra fram en vattenslang och tog sin in i huset, men då brann det så häftigt att de tvingades tillbaka av röken och hettan.

Några poliser som kom till platsen strax före räddningstjänsten försökte också släcka branden med en handbrandsläckare. Men även de tvingades ge upp och koncentrerade sig istället på att hjälpa Anita Karlsson, som då var fruktansvärt orolig för sina katter som fortfarande inte synts till.

Nästan i samma stund som räddningstjänsten kom fram till huset slog stora lågor ut från sovrummet. Det var då stor risk att elden skulle spridas till andra delar av huset, men räddningsmännen lyckades snabbt få branden under kontroll.

- Om vi kommit bara lite senare hade vi inte kunnat rädda huset, säger brandmästare Kjell Wahrén.

Räddningstjänsten var mycket snabbt på plats, det handlade om mindre än 6-7 minuter från det larmet hade gått.

Katterna hittades av rökdykarna, mer eller mindre livlösa, under ett bord i vardagsrummet.

- Jag trodde katterna var döda när de kom ut med dem, säger Kjell Wahrén.

Men de kvicknade till efter 10-15 minuter - efter det att ambulanspersonalen gett dem syrgas och hjärtmassage.

Om katterna kommer att klara sig är fortfarande osäkert. Först efter 48 timmar är faran över.

- Det här är inget som jag vill vara med om någon mer gång, säger Anita Karlsson när vi träffar henne och maken Kjell Åke på morgonen utanför hemmet på Bergsgatan.

Anita hade då kommit hem igen från Falu lasarett, där man kunnat konstatera att hon klarat sig utan nästan några kroppskador, men naturligtvis chockad och lätt svedd i håret.

Kjell Åke Karlsson arbetade nattskift i Domnarvet och visste ingenting om dramatiken som utspelats hemma när telefonen ringde på jobbet. Han är naturligtvis, liksom Anita, glad att det gick så bra som det gick.

- Nu får vi bara hoppas att katterna klarar sig, säger han.

Det var veterinären Krister Nälser som tog hand om katterna, Roger, 8 år, och Rocky, 2 år, på morgonen. Djurens vänner, som Anita Karlsson arbetat för tidigare, hjälpte till med transporten.

Det var många som ställde upp och hjälpte Anita under natten och morgontimmarna och hon vill tacka alla, polisen, brand- och ambulansmännen, sjukvårdspersonalen, Djurens vänner, Krister Nälser och alla goda grannar för det sätt på vilket de ställde upp för henne.

- Vi har underbara grannar och många har varit här och frågat om det är något vi behöver. Några hade med sig kaffe och smörgåsar och det värmde.

Nu ska huset saneras och repareras och det kommer att ta sin tid. Som tur är har Anita och Kjell Åke Karlsson en husvagn på gården som de kan bo i.

Vad det var som orsakade branden vill de inte spekulera i. Smällen förbryllar. Anita hade tv:n på i sovrummet, så kanske var det den som började brinna.

- Vi hade precis renoverat köket, säger Anita, som trots allt verkar kunna ta alla de materiella skadorna med jämnmod - bara katterna klarar sig.

De ligger på var sin säng i husvagnen, båda med strutar över huvudet.

- De får inte slicka sig eftersom de har sot i pälsen och vi får inte tvätta dem, därför måste de ha strutarna. Nu är det bara att hoppas att medicinen hjälper, säger Anita Karlsson.

När huset är renoverat kommer de att se till att det finns brandvarnare också i sovrummet.

- Våra brandvarnare satt i taket ovanför källartrappen och i hallen utanför sovrummet. Där gjorde de ju inte så stor nytta tyvärr.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons