Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägarnas pengar kommer att gå upp i rök "

Annons

Motivet för alla dessa förändringar är att "friheten" för villaägarna ska öka. De som äger en fastighet här i Dalarna ska kunna välja skorstensfejare och då tror politikerna i Stockholm att sotningen också blir billigare. Men det kommer att bli dyrare.

Uppskattningsvis kommer en sotning då att kosta 750 kronor jämfört med 305 kronor i dag för den som exempelvis bor i Bjursås. För alla som bor i norra länet är väl frågan om det blir någon sotning alls. Priset vågar jag inte ens tänka på.

I dag är reskostnaden för en skorstensfejare relativt liten eftersom vi kan ta ett helt område under en dag. Det går ju inte i det nya systemet när man ska åka ut till varje villaägare separat. Den stora kostnaden är inte själva arbetet utan resorna. Vad som oroar mig mest är om det kommer att bli sotat överhuvudtaget.

Jag talar inte i egen sak och jag är inte rädd för konkurrens. I det nya systemet får jag själv bestämma priset.

I de länder som har det system som Sverige nu ska gå in i omkommer hundratals människor varje år. Därför övergår många länder i Europa till ett system som liknar det Sverige är på väg att överge.

Förslaget har givetvis varit ute på remiss och en rad remissinstanser är negativa. Det gäller Konsumentverket, Riksrevisionsverket, Kungliga tekniska högskolan, många kommuner, Företagarnas riksförbund med flera.

Flera av remissinstanserna som är positiva till förslaget är dock oroliga för det framtida brandskyddet och för kostnaderna för villaägarna och understryker att det kommer att kosta mycket pengar för att klara information och utbildning.

Kanske en villaägare i Storstockholm kan tjäna någon tjuga på det nya systemet, men varför ska hela Sverige drabbas?

LEIF EINVALL

Mer läsning

Annons