Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägarna till storms mot energiskatterna

Annons

Föreningens oljeavtal ger 200 kronors rabatt på kubikmeterpriset 7 200 kronor.

För 20 år sedan var villaägarens oljeskatt cirka 1 000 kronor, nu upp mot 11 000 kronor per år eller över 900 kronor i månaden för normalvillan.

- Det känns som om staten vill driva villaägare från hus och hem, många av våra 4 800 medlemmar är pensionärer. Med de ständigt höjda energiskatterna så fördyras boendet betydligt. Fattar inte politikerna att detta inte kan fortgå hur länge som helst.

- Nu är nästa energiskattehöjning redan på gång. Nu ska vi börja betala för elcertifikat, lagen träder i kraft i maj i år. Dessa kommer att hamna på elräkningen och blir enligt uppgift inledningsvis i storleksordningen 400 kronor per år, säger Ingemar Johansson.

Ingemar Johansson är också kritisk till hur elskatterna höjs:

- Det kan NLT fråga VB-energi om, men under perioden 1996 till 2000 ökade elskatten med 100 procent, från 9,0 till 18,1 öre per kilowattimme, nu är den höjd igen till 22,7 öre och på detta kommer moms. Det är fräckt och vi måste få hejd på beskattningen av boendet, säger Johansson.

Lennart Gustavsson som är marknadschef vid VB-energi håller med:

- Jag köpte mitt hus 1976 och elskatterna har stigit 1 100 procent på 25 år.

Lennart Gustavsson räknar fram att man för en eluppvärmd normalvilla där det förbrukas 25 000 kilowattimmar i dag betalar 8 350 kronor för elskatt, elnätskatten och moms, alltså cirka 700 kronor i månaden i skatt:

- Men det är inte hela sanningen för det tillkommer en del dolda produktionskatter som inte syns på räkningen, kärnkraftsskatt, fastighetsskatt för att ta ett par exempel, säger Gustavsson som befarar att politikerna är i färd med att höja energiskatterna som drabbar boendet till samma nivåer som de som drabbar bilismen.

Då kommer hela 80 procent att vara energiskatter av uppvärmningskostnaden mot något mer än häften i dag.

- Och jag blir upprörd när jag tänker på den senaste fastighetsdeklarationen. Det finns flera exempel på villaägare som investerat 100 000 kronor i en värmepump för att minska förbrukningen. Då får de i stället flera poängs höjning och får betala mer i fastighetsskatt i stället.

- Det är tur för politikerna i Sverige att vi har så tåliga innevånare. Om vi nu bortser från de elpriser som vattenbristen gett oss så hade skatten blivit högre än elavgifterna. Hade tyska eller franska politiker höjt skatten lika mycket hade man gått man ur huse och protesterat, säger VB-energis marknadschef Lennart Gustafsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons